Skocz do zawartości

240l P.Saulosi, M. Estherae i co jeszcze ?

zieletom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. I ja planuje postawić w najblizszym czasie akwarium z rybkami z malawi. Bedzie to klasyczne 240 litrów 120x40x50h. Generalnie chcialbym sie poradzic doswiadczonych uzytkownikow forum czy obsady jakie wymyslilem nie sprawia mi wielu kloptow. Planuje trzymac oczywiscie docelowo trzy gatunki rybek ( okolo 14 sztuk ). Jaka ponizsza opcja bedzie najlatwiejsza do utrzymania i nieklopotliwa pod wzgledem zachowania rybek ( chcialbym unikac konfliktow pomiędzy rybkami )

Opcja 1. red -red ( 1+4) , yellow ( 1+3 ) , socolofi ( 1+ 4)

Opcja 2. red -red ( 1+4) ,yellow ( 1+3 ) , maingano ( 1+ 4)

Z góry dzieki w imieniu rybek ktore moze nie bedą sie meczyc za odpowiedz :)

Zdecydowanie opcja druga jest celująca.

Widzę po zdjęciu że chyba masz właśnie te trzy gatunki tylko akwarium z pewnością większe niż 240 l. Wyczytałem na stronce iż dla komfortu pyszczaków 1 ryba potrzebuje okolo 20 litrów wody. W akwarium 240 l jest chyba z 200 litów wiec jest tu miejsce na okolo 10 rybek... Czy uklad red-red 1+3 maingano 1+3 i yellow 1+2 nie bedzie lepszy?Czy moze za malo samic przypada tu na jednego samca?

http://pl.youtube.com/watch?v=f1DajKMjgok

Chce miec yellowy do 2 srednioagresywnych gatunkow ale jak widac na tym linku to i yellow nie da sobie w kasze dmuchac...

Pozdro dla wszystkichmilosnikow pyszczakow

Mogło by tak zostać jak proponujesz z tym, że do maingano dodaj może jeszcze 2 samice.

Zobacz jak moje redy dają sobie radę 8)

http://pl.youtube.com/watch?v=EP1Zchm2d5s

PS. W tym akwarium jest jeszcze więcej gatunków ale nie polecam naśladować obsady mojego zbiornika.

Pieknie wybarwiony samiec.Samiec reda to pyszczak który najbardziej mi się podoba.Jakie wymiary ma twoje akwarium?Piszesz wiec ze maingano potrzebuje wiecej samiczek.. a redowi 3 wystarczą?Nie bedzie zbyt agresywny przy tulu samiczkach?A yellow.Czy ten spokojny pyszczak zadowoli sie dwiema samicami?

No i jeszcze klasyczne pyatnie o zywienie tzn czy red i maingano beda zjadac pokarm jelow?Jak to bedzie wygladalo przy takiej obsadzie?Jak je karmic?

Polecana przezemnie obsada to dobre rozwiązanie. Zadbaj aby kupić ryby młode najlepiej 3-4 cm i w podobnym wieku. Jeśli będziesz miał problem z odróżnieniem płci u maingano kup ryby od kogoś kto je rozmnaża i potrafi odróżniać płeć po otworach płciowych oglądanych pod lupką.

Z moich obserwacji wynika, że najprościej jest karmić mbuna pokarmem spirulina forte 36 % Tropical. Jakość, cena, wydajność, dostępność, uniwersalność. To bardzo dobry pokarm niby typowo roślinny ale posiada sporo składników zwierzęcych i ma bardzo dobry współczynnik pokarmowy. Wszystkie pyszczaki z Malawi włączając yellowki mogą być śmiało nim karmione i wykazują po nim nieustanny apetyt na rozród.