Skocz do zawartości

Start zbiornika 160x40x45

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...a NO2 od samego początku masz na takim samym poziomie?

tak - w dwóch pomiarach poziom był taki sam

zmierzyłem dokładnie teraz i jest pomiędzy 0,01 a 0,025

..to poczekałbym jeszcze z parę dni aby upewnić się czy w ogóle wystartował cykl azotowy. Bo dziwne ,że NO2 jest ciągle na tym samym poziomie.Można zrobić jeszcze test NH4 w akwarium aby się upewnić czy wystartował. Poobserwuj jeszcze z parę dni dla pewności. Chyba ,że jest to efekt dodanej uryny ale tego nie wiem bo nigdy nie startowałem z uryną. Może ktoś się wypowie kto startował z uryną i też NO2 miał ciągle na tym samym poziomie.

Opublikowano
Można zrobić jeszcze test NH4 w akwarium aby się upewnić czy wystartował.

przecież robiłem NH4 - spadło z 0,4 do poziomu 0,05 ???

A czy czekanie w takiej sytuacji coś da? Jak będę wiedział, że cykl jednak wystartował?

Opublikowano
JBL kropelkowy - z walizeczki -taki tam jest i z takiego korzystam

Niestety walizeczka nie ma testu pH o zakresie Malawi czyli 7,4 -9 więc twoje pomiary są mało dokładne. To jedyna wada walizeczek:D

Niby taniej a w sumie wychodzi drożej bo trzeba dokupić test dla naszego biotopu.

Do czasu zakupu właściwego testu nie zmieniaj pH wody bo jak zmierzysz właściwym to może się okazać że będziesz wysoce zaskoczony wynikiem.

Andrzeju kolega już po trzech dniach miał skok NH4 z 0 do 0,4 dlatego pytałem ile ma amoniaku w kranówie by się upewnić że to skok a nie poziom kranówy, a skok NO2 miał rozmazany czyli cała ilość azotynów była natychmiast przerabiana na azotany NO3 dlatego nie odnotował skoku NO2.

Poziom startowy NO3 5-10 i dzisiejszy NO3 - 30 przy NH4/NO2 na poziomie wykrywalności bez wątpienia świadczy że baniaczek ma uruchomioną nitryfikację tlenową i rybcie można wpuszczać. Te 20-25 mg/l azotanów nie wzięły się z powietrza tylko z ciężkiej pracy bakterii. Zapewne jak u większości po wpuszczeniu ryb odnotuje mały poziom NO2 a może i nie bo wyjątkowo szybko i silnie wystartowały.

Dlatego proponowałem by sprzedawał swoje siki jako biostarter :D

• Dziękuję 1
Opublikowano
Dlatego proponowałem by sprzedawał swoje siki jako biostarter

...ciekawe co kolega pije za napoje:) Żartowałem oczywiście..Faktycznie ..jeżeli NH4 było robione w akwarium to wygląda na to ,że start był....Bo ja jakoś zasugerowałem się ,że NH4 było robione tylko w kranówce.

..no tak ..Kolega pisał o tym w 1 poscie a Ty wspomniałeś o tym w 3 aby zrobił NH4 w kranówie i stąd zasugerowałem się ,że to tylko było robione w kranówie.

Moja wina..przyznaje..nieuważnie przeczytałem:)

Opublikowano
...ciekawe co kolega pije za napoje:) Żartowałem oczywiście.

Wiesz Andrzeju tak coś czuję że to nie był prawdziwy start nowego baniaczka ale przeszczep biologii. Wygląda jakby kolega sikał od razu amoniakiem, a bakterie nitryfikacyjne i to oba rodzaje odpowiadające za oba etapy nitryfikacji już tam były i czekały. Może nawet nie jest tego świadom ale nie ma co dochodzić . Ważne że rybki może wpuszczać.

Opublikowano
Niestety walizeczka nie ma testu pH o zakresie Malawi czyli 7,4 -9 więc twoje pomiary są mało dokładne. To jedyna wada walizeczek

Niby taniej a w sumie wychodzi drożej bo trzeba dokupić test dla naszego biotopu.

Do czasu zakupu właściwego testu nie zmieniaj pH wody bo jak zmierzysz właściwym to może się okazać że będziesz wysoce zaskoczony wynikiem.

... wszystko jasne - mam tego świadomość ...

...ciekawe co kolega pije za napoje Żartowałem oczywiście..

... to już nie te lata kiedy pijało się różne płyny i w różnych ilościach :-) ... a tak na poważnie to chłop po 40-stce to już nie jakieś zwykłe sisiu :-)

Wygląda jakby kolega sikał od razu amoniakiem, a bakterie nitryfikacyjne i to oba rodzaje odpowiadające za oba etapy nitryfikacji już tam były i czekały

100ml Stability Seachem - nie znam dobrze tego preparatu - zaryzykowałem - może tu jest przyczyna tak szybkiego startu?