Skocz do zawartości

Start zbiornika 160x40x45

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...a NO2 od samego początku masz na takim samym poziomie?

tak - w dwóch pomiarach poziom był taki sam

zmierzyłem dokładnie teraz i jest pomiędzy 0,01 a 0,025

..to poczekałbym jeszcze z parę dni aby upewnić się czy w ogóle wystartował cykl azotowy. Bo dziwne ,że NO2 jest ciągle na tym samym poziomie.Można zrobić jeszcze test NH4 w akwarium aby się upewnić czy wystartował. Poobserwuj jeszcze z parę dni dla pewności. Chyba ,że jest to efekt dodanej uryny ale tego nie wiem bo nigdy nie startowałem z uryną. Może ktoś się wypowie kto startował z uryną i też NO2 miał ciągle na tym samym poziomie.

Opublikowano
Można zrobić jeszcze test NH4 w akwarium aby się upewnić czy wystartował.

przecież robiłem NH4 - spadło z 0,4 do poziomu 0,05 ???

A czy czekanie w takiej sytuacji coś da? Jak będę wiedział, że cykl jednak wystartował?

Opublikowano
JBL kropelkowy - z walizeczki -taki tam jest i z takiego korzystam

Niestety walizeczka nie ma testu pH o zakresie Malawi czyli 7,4 -9 więc twoje pomiary są mało dokładne. To jedyna wada walizeczek:D

Niby taniej a w sumie wychodzi drożej bo trzeba dokupić test dla naszego biotopu.

Do czasu zakupu właściwego testu nie zmieniaj pH wody bo jak zmierzysz właściwym to może się okazać że będziesz wysoce zaskoczony wynikiem.

Andrzeju kolega już po trzech dniach miał skok NH4 z 0 do 0,4 dlatego pytałem ile ma amoniaku w kranówie by się upewnić że to skok a nie poziom kranówy, a skok NO2 miał rozmazany czyli cała ilość azotynów była natychmiast przerabiana na azotany NO3 dlatego nie odnotował skoku NO2.

Poziom startowy NO3 5-10 i dzisiejszy NO3 - 30 przy NH4/NO2 na poziomie wykrywalności bez wątpienia świadczy że baniaczek ma uruchomioną nitryfikację tlenową i rybcie można wpuszczać. Te 20-25 mg/l azotanów nie wzięły się z powietrza tylko z ciężkiej pracy bakterii. Zapewne jak u większości po wpuszczeniu ryb odnotuje mały poziom NO2 a może i nie bo wyjątkowo szybko i silnie wystartowały.

Dlatego proponowałem by sprzedawał swoje siki jako biostarter :D

• Dziękuję 1
Opublikowano
Dlatego proponowałem by sprzedawał swoje siki jako biostarter

...ciekawe co kolega pije za napoje:) Żartowałem oczywiście..Faktycznie ..jeżeli NH4 było robione w akwarium to wygląda na to ,że start był....Bo ja jakoś zasugerowałem się ,że NH4 było robione tylko w kranówce.

..no tak ..Kolega pisał o tym w 1 poscie a Ty wspomniałeś o tym w 3 aby zrobił NH4 w kranówie i stąd zasugerowałem się ,że to tylko było robione w kranówie.

Moja wina..przyznaje..nieuważnie przeczytałem:)

Opublikowano
...ciekawe co kolega pije za napoje:) Żartowałem oczywiście.

Wiesz Andrzeju tak coś czuję że to nie był prawdziwy start nowego baniaczka ale przeszczep biologii. Wygląda jakby kolega sikał od razu amoniakiem, a bakterie nitryfikacyjne i to oba rodzaje odpowiadające za oba etapy nitryfikacji już tam były i czekały. Może nawet nie jest tego świadom ale nie ma co dochodzić . Ważne że rybki może wpuszczać.

Opublikowano
Niestety walizeczka nie ma testu pH o zakresie Malawi czyli 7,4 -9 więc twoje pomiary są mało dokładne. To jedyna wada walizeczek

Niby taniej a w sumie wychodzi drożej bo trzeba dokupić test dla naszego biotopu.

Do czasu zakupu właściwego testu nie zmieniaj pH wody bo jak zmierzysz właściwym to może się okazać że będziesz wysoce zaskoczony wynikiem.

... wszystko jasne - mam tego świadomość ...

...ciekawe co kolega pije za napoje Żartowałem oczywiście..

... to już nie te lata kiedy pijało się różne płyny i w różnych ilościach :-) ... a tak na poważnie to chłop po 40-stce to już nie jakieś zwykłe sisiu :-)

Wygląda jakby kolega sikał od razu amoniakiem, a bakterie nitryfikacyjne i to oba rodzaje odpowiadające za oba etapy nitryfikacji już tam były i czekały

100ml Stability Seachem - nie znam dobrze tego preparatu - zaryzykowałem - może tu jest przyczyna tak szybkiego startu?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.