Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro podejdę i kupię jakiś uzdatniacz i wleje. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Jutro zrobię jeszcze test Sera chlorine test. Na pewno będzie dokładniejszy

Dam znać co i jak :)

-- dołączony post:

Pożyczyłem od kolegi test Sera chlorine. Zgadnijcie co wyszło :) - 0

Wczoraj wlałem wodę do wiadra, żeby się odstała dzisiaj sprawdziłem i to samo poziom chloru - 0

Wychodzi na to, że wodę w kranie mam w porządku.

Robiąc jeszcze raz próbę testem JBL dalej wychodzi 0,8

Opublikowano
Jutro podejdę i kupię jakiś uzdatniacz i wleje. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Wychodzi na to, że wodę w kranie mam w porządku.

Robiąc jeszcze raz próbę testem JBL dalej wychodzi 0,8

Leszku chcesz grać w ruską ruletkę twoja sprawa, ale nie proś o porady do kolejnego podejścia.

Nie wolno ci wlać nawet szklanki wody do baniaka bezpośrednio z kranu.

Nie znasz dnia ani godziny gdy odkażają wodę w twoim wodociągu a robią to bardzo często wystarczy wejść w google i poczytać ile razy wykryto bakterie coli i inne także przekroczenia dopuszczalnych parametrów dla ludzi np. nagle wykryto nikiel,?? Sanepid bada twoją wodę dwa razy w tygodniu i wodociągi się na to przygotowują.

Nie wiem czy oba testy wykrywają chloraminę - chlor na pewno.

Nie chcesz kolejnego zejścia ryb zawsze uznawaj wodę wodociągową za skażoną chlorem.

rozwiązania dla twojego problemu podałem wcześniej.

Opublikowano

Dzieki decorativo, kupiłem już Easy-Life płyn filtrujący.

Dziwi mnie jednak to co piszesz o wodzie kranowej. Mam kilku znajomych w moim mieście którzy mają akwaria (malawi, paletki, roślinne) i każdy leje wodę z kranu i nie dodaje żadnych uzdatniaczy. Oczywiście wodę odstaną.

Jutro kupię jeszcze dodatkowo test AZOO Cl TES, żeby mieć pewność. Przed chwilą nalałem wiadro wody i jutro zrobię testy i odpiszę co mi wyszło

pozdrawiam

Opublikowano
Dzieki decorativo, kupiłem już Easy-Life płyn filtrujący.

Dziwi mnie jednak to co piszesz o wodzie kranowej. Mam kilku znajomych w moim mieście którzy mają akwaria (malawi, paletki, roślinne) i każdy leje wodę z kranu i nie dodaje żadnych uzdatniaczy. Oczywiście wodę odstaną.

Jutro kupię jeszcze dodatkowo test AZOO Cl TES, żeby mieć pewność. Przed chwilą nalałem wiadro wody i jutro zrobię testy i odpiszę co mi wyszło

pozdrawiam

Leszku może już nie chodz więcej do tego sklepu gdzie kupujesz akwarystykę.

Może kupuj przez allegro

Miałeś kupić dokładnie to:

1/ Stałe uprzednie nalewanie wody do beczek, wiader, pojemników, miednic i pierwsze użycie Uzdatniacza Wody Kranowej dowolnego producenta ALE MUSI BYĆ TO UZDATNIACZ KTÓRY USUWA CHLOR I CHLORAMINĘ JEDNOCZEŚNIE np. Azoo Aquaguard ale jest ich kilka także innych producentów."

a co kupiłeś?? czy jest napisane że natychmiast usuwa chlor i chloraminę ???

a nie kupiłeś tam uprzednio jakiś witaminek lub lekarstw dla rybek?? i wlewasz od czasu do czasu do baniaka?

Przestań kupować kolejne testy Cl i w ogóle badać wodę kranową na chlor. Nie mamy pojęcia czym mogą i kiedy odkażać wodę w wodociągach i kiedy ona dopłynie do twojego kranu.

Masz zawsze uznawać kranówę za skażoną chlorem i przestać się dziwić.

Opublikowano

Chyba lekko przesadzasz. Ciekaw jestem czy ludzie z forum też przy każdej podmianie wody dodają uzdatniacze do wody. Nie chce mi się w to wierzyć. Napisałem Ci, że znam kilku akwarystów z mojego miasta, którzy hodują i rozmnażają z powodzeniem ryby (paletki), które są bardziej wymagające i żaden nie wlewa uzdatniaczy tylko odstaną wodę.

Podejrzewam, że większość ludzi z tego forum robi podobnie.