Skocz do zawartości

czy musi być mechanik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Edd a jaki Ty masz wewnętrzny?Z tego co piszecie wnioskuję,że nie obejdzie się bez wewnętrznego skoro tak musi być to zakupię tylko jeszcze muszę poczytać który faktycznie jest cichy

Opublikowano

Podmieniam co kilka dni może co trzy-cztery ze względu właśnie na zbieranie kup,ale to może być jakieś góra 10% wody,nie więcej.Już jestem zdecydowany na założenie filtra wewnętrznego tylko mam dylemat między Aquael circulator 1500,AQUAEL FAN 2 PLUS.Nie wiem który będzie ciszej pracował

Opublikowano
.Nie wiem który będzie ciszej pracował

...trudno mi przyrównać głośność tych dwóch cyrkulatorów bo nie znam AQUEL FAN 2 PLUS .Ja używam Aquael circulator 2000 i jest prawie niesłyszalny...Stąd wiem ,że 1500 jest bardziej cichy.. Ale skoro zbierają Ci się kupska na piasku to znaczy ,że nie masz dobrej cyrkulacji..I tutaj każdy z w/w cyrkulatorów będzie pomocny a ponadto wspomoże Ci filtrację mechaniczną czego efektem będzie bardziej kryształowa woda i polepszy się napowietrzanie..Ale skoro nie bardzo chcesz jak wcześniej wspomniałeś pakować do środka cyrkulator to możesz ewentualnie włożyć falownik ,który będzie Ci zamiatał kupska w stronę zasysu obecnego filtra..Zaletą tego jest to ,że taki falownik nie musi pracować ciągle i jest wtedy ewentualnie mniej słyszalny ( bo nie pracuje jak nie ma potrzeby)..Ja osobiście bym jednak sobie wybrał Aquael circulator 1500 a to dlatego ,że ma więcej możliwości wykorzystania czego efektem będzie np. bardziej czysta woda i bardziej napowietrzona..Ale tu już musisz sam podjąć decyzję biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw:)

Opublikowano

Zdecydowałem tak jak pisał Andrzej na cyrkulator 1500,Andrzej myślisz,że ten filtr jest w stanie złamać tafle wody tak żebym mógł zrezygnować ze skimmera?Wtedy w miejsce skimmera wsadziłbym ten filtr i byłoby dobrze.