Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z faktami nie ma sensu dyskutować :) Chyba, że bardzo chcesz przetestować na własnych rybach.

Co do tego w czym umieścić wkłady, możesz je nawet położyć w kosztach z JBL, byle by przez nie jakiś przepływ wody był.

Jakiś czas temu opisałem, co między innymi można zrobić w sytuacji awaryjnej, wsparłem się też na informacjach od innych.

Jeśli masz dojrzałe złoża ceramiki (lub innych wkładów) w kuble to zastosowałbym następujące rozwiązanie jakie zaprezentował Marek w temacie wewnętrznego FBFa. Z tym że, zamiast piasku w takiej butelce umieściłbym Twoją dojrzałą ceramikę.

http://forum.klub-malawi.pl/wewnetrzny-fbf-t21873.html

Druga opcja, to coś w rodzaju złoża zraszanego - http://www.kfa.org.pl/aforum.php?op=show_thread&id=14831&page=0#51436. Może być umieszczone poza akwarium tak by spływ z butelki był do akwarium.

W jednym i drugim przypadku potrzebujesz do użycia tego jakąś pompującą lub zaciągającą głowice. Może być to nawet jakiś tani chińczyk 700l/h. Byleby był przepływ. Myślę, że w awaryjnej sytuacji spokojnie pozwoli to utrzymać warunki w akwarium.

Opublikowano

Tylko ze nie mam nic takiego żadnej głowicy nie mam jak zrobić tego.Myślę że jutro w popołudniowych godzinach dostanę nowy JBL. Akwa jest dojrzałe mam bakterie z sery żeby zaszczepić wkłady może nie wszystkie bakterie padną. Przepłukam pod wodą i myślę że się ustabilizuje w ciągu tygodnia wszystko.Nie będę karmił przez ok 3 dni nic im się nie stanie , a zaś raz w ciągu dnia kilka dni później 2 i tak aż wrócę do normalnego trybu. Mam nadzieję że będzie ok.Myślę że dam radę bez biloga przez 24h.

[300] Malawi

Opublikowano

Dziś ok 16 zamontowałem filtr nowy. Wkłady przepłukane w wodzie i zamieniłem jeden wkład sery stary na Micromec dawany z JBL. Test na NO2 skoczył minimalnie do 0,05 bądź zakres błędu testu. Nie karmię ryb przez kilka dni jeszcze i jak zacznę to od raza dziennie i tak stopniowo. Stary JBL leci na gwarancję i jak wróci to go podłącze bo sprzęt za 300 zł nie może leżeć w szafce :D W sumie nie wiedziałem że aż 4 lata jest na gwarancji. Na co będzie przeznaczony jeszcze nie wiem bo nie wiem czy uciągnie mechanikę , to wtedy dałbym go 50/50 mechanik/bilog + to co mam w akwa czyli jeden bilog i mechanik.

Temat można zamknąć!

[300] Malawi