Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Jakaś masakra nie wiadomo czemu po wyłączeniu biologa nie chcę się załączyć ! Co to może być ? Przepalenie wirnika czy coś w tym stylu ? konieczny serwis ?? Jak długo ryby wytrzymają bez biloga ?

[300] Malawi

Opublikowano

Jak się nie kręci i nic nie słychać to pewnie poszedł się...... i koniecznie serwis.

Bez biologa jak nie będziesz karmił to jakiś czas będzie znośnie ale jak długo myślę, że nikt w 100% na to Ci nie odpowie. Rób testy i w razie czego dokonuj podmianek. Możesz też wpakować ceramikę z biologa w worek z otworami i niech go opłukuje cyrkulator który za pewne masz w akwarium.

P.S.

Właśnie dlatego mam filtrację opartą na dwóch nie zależnych pompach.

Opublikowano

JUż zamówiłem JBL-a. Tego wyślę na gwarancję i zobaczę może poradzi sobie jako mechanik w akwa bym miał 2x e901.Rozmawiałem z panią w sklepie i mówiła że jak się uda to wyślą dziś. Powiedziałem że pilna sprawa więc jest nadzieja że jutro już będę miał.

[300] Malawi

Opublikowano

No jak wgl się rusza nic tak jak by był wyłączony z prądu, nawet nie ma żadnej próby ruchu więc nie ma opcji że zapchany czy coś.

Tak czy siak nowy będzie jutro.Dostałem właśnie e-malia.

[300] Malawi

Opublikowano

i tak musisz wyciągnąć z niego wkłady i wsadzić do akwarium tak jak napisał Ci Stan. Inaczej do jutra złoża bakterii w znacznej większości albo całkiem ci się uduszą. Wykorzystają cały tlen, a muszą mieć dostawę świeżej wody z zawartością tlenu.

I tak przed przełożeniem złoża do drugiego kubła spłukałbym złoża wodą z akwarium, po pierwsze oczyścisz z ewentualnych "martwych bakterii" po drugie przy okazji sobie wypłuczesz z zanieczyszczeń mechanicznych.

Opublikowano

No nie miałem w co przełożyć żadnych siatek nic nie mam takiego ;/ Zostawiłem we filtrze a przepłukać na pewno przepłukam we wodzie na pewno. Może dziś coś wymyślę i włożę do akwa mineło kilka gdzin , a kiedyś po awarii prądu na osiedlu kilka godzin nie działało i bilogia nie padła.

[300] Malawi