Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Śpię sobie smacznie godz 1:30, strzał i leje się woda !!! kurrr jebło akwarium... patrze woda zapierdziela z narurowca, pompa off, zawory off, zasys z wody, szmaty i jedziemy :D Strachu sporo, ale dobrze się skończyło :)

Narurowiec zrobiony na rurach klejonych nibco 1" (mechanika). Przed chwilą zdjąłem część mechaniczną, diagnoza - pęknięta mufa KW/GW.

Mam jeszcze jedną mufę KW/GW i dwie złączki KW/GZ. Teraz posiadacze narurowców, hydraulicy i wszelkiej maści złote rączki co radzicie ? wymiana mufy, zmiana na KW/GZ, czy sklejenie mufy ? Poniżej dwie foty.

ba52b9331318e02dm.jpg

f203b5fb6b3817b7m.jpg

Opublikowano

Nie potrzebnie w ogóle dawałeś tą miedzianą przejściówkę na GZ z zaworu. Trza dać po prostu

plastykową przejściówkę z GZ i wkręcić to do zaworu. Takie połączenie nie pęknie bo nic go nie będzie rozpychało. Z doświadczenia wiem jak łatwo rozwalić taką przejściówkę z GW ;-).

Opublikowano

Teraz Robert już wiem gdzie pękło tak z opisu przez telefon nie mogłem sobie skojarzyć, a zapomniałem o tych mosiężnych przejściówkach!

Tego wg. projektu miało nie być a pamiętasz jak wyszło! Teraz trzeba dać tak jak z drugiej strony mechaniki i po problemie. Będzie pewność na 100% że nic nie strzeli ;)