Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale rewir obiera sobie saulosi, maingano, falvus i chilumba. Acei tylko kopie "kratery" podczas tarła. Co prawda w akwarium pływają dopiero miesiąc i na ten moment nie ma żadnego problemu. Dla czterech terytorialnych samców z różnych gatunków myślę, że no problem.

Opublikowano

Dzięki. Na pewno nie pozwolę na to żeby coś złego się działo. Na szczęście jestem w tak komfortowej sytuacji, że pod nosem mam super sklep, gdzie mogę oddać lub wymienić ryby.

Opublikowano
piach o różnej granulacji się wymiesza

Heh, a teraz jest nie wymieszany ?

Jeżeli chodzi o obsadę to myślę, że największy problem będzie z ,,wariatem" tropheosem. Mam u siebie 4 gatunki w 120x60x60 wszystkie ryby są dorosłe i jak na razie od maja nic się złego nie dzieje. Ryby po obejmowały swoje mniejsze czy większe rewiry i wszystko jest naprawdę ok. Mam nawet trzy samce maingano i wszystkie są pięknie wybarwione i nie mogę w żaden sposób potwierdzić o agresywności tej ryby.

Opublikowano

Różnie bywa. Ciekawy jestem czy akurat ten gatunek tropheosa będzie taki jak w specyfikacji red top bo to co u mnie pływa jest red, ale nie red top - młode są takiej masci jak red red-y. Nigdzie też nie znalazłem foty dorosłego osobnika.

Tylko raz miałem jednego świra samca membe deep - uwielbiał zabijać nawet gdy obsada była książkowo optymalna. A co do maingano to zgadzam się ze stan-em - ryba zaczepna, ale nie agresywna.