Skocz do zawartości

sciaenochromis fryeri iceberg stracil kolory?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jako ze na dniach jade po duzy baniaczek zakupilem odchowane sciaenochromis fryeri iceberg samca i samiece, maja okolo 12-13 cm.Gosc od ktorego kupilem likwidowal akwa na koszt paletek.Rybki przejechaly cala polske w wiadrze.Byly chodowane z aulonocarami,protomelasami i jakimis mbuna.Poprzedni ich posiadacz powiedzial ze jest to 100% samiec i samica.Jednak jakis czas temu stracil kolor(zostaly mu delikatne przeswity blekitu na szczence).Samica zas przyjechala do mnie z malymi w pysku.U mnie w akwa aktualnie jest to najwieksza ryba i nie ma jej kto zdominowac,samiec zajal sobie nieduzy rewir i ciagle w nim przesiaduje.Czasem z moim maisonem sie strasza ale na tym sie konczy.Zreszta itak niedlugo likwiduje mbune z akwarium.Mam tu kilka pytan,Mianowicie: czy jesli nikt mu nie wejdzie w droge wybarwi sie jeszcze?Czy ze zdjec powiecie mi czy to aby napewno sciaenochromis fryeri iceberg.Zdjecia moze nie sa dobre ale lepiej nie potrafilem uchwycic momentu:)Pierwsze zdjecie przedstawia niby samca drugie samice.Jesli uda mi sie lepsze zrobic wstawie.Dzieki z gory za pomoc.

zhhg.jpgBhhg.jpg

Opublikowano

Witam odzyska kolory jak mu nikt nie będzie wchodził w drogę na 100% Widać na zdjęciu ślady walki , sciaenochromis jest za delikatny do Twojej obsady . Dlatego nie jestem zwolennikiem łączenia non mbuna z silną i terytorialną mbuna Pozdrawiam i powodzenia w hodowli

Opublikowano

Dlatego pisze ze z mbuny rezygnuje.A to nie slady walki tylko rybki przejechaly w wiadrze cala polske wiec maja prawo miec otarcia itp.Jeszcze nigdy nie przyjechala do mnie ryba zeby wygladala 100% tak ladnie jak w akwadium.Chyba ze cjodi o ten pysk samca"Sa to wlasnie te blekitne przeblyski.Tylko jakosc zdjec nie powala:)

Opublikowano

Wiadro niezbyt dobry pomysł sam nie raz tak przewożę i dwa razy aulonocara straciły oczy i pływają tak u mnie na wpół ślepe Ryby przewozimy w workach to tak na marginesie ;) Czekaj rybki się wybarwią na pewno. Stres swoje zrobił

Opublikowano

Szczerze...nie widze ryb 12 cm w workach jadacych 12godzin:)Przyjechaly o dziwo w swietnej kondycji.Wczesniej kiedy kupowalem mlode w workach zawsze przyjezdzaly z poszarpanymi pletwami.Gdybym mial tak zrobic drugi raz...zrobilbym.Rybki w kuble mialy lepszy komfort i miejsce.Krzysiutoja a chodowales icebergi?Czy to faktycznie wyglada na samice iceberga czy jakas aulonocare?Mozliwe?

Opublikowano

Na moje oko jest duza podobizna.Chyba Twoja mlodsza.Kwestia oswietlenia i ostrosci zdjec.W tej sytuacji nie wiem czy dokupic jej pana czy czekac az ten opanuje akwarium i moze sie wybarwi.

Hehe nie zrobie mu dzis zdjecia.Jest jeszcze mocno sploszony zmiana akwarium.Pilnuje swojego terenu.Pozatym kiedy przystawie aparat do szyby inne go przeslaniaja.Mi sie modelki trafily.Lubia byc fotografowane:)