Skocz do zawartości

Temperatura wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak się zastanawiam czy nie zrezygnować całkowicie z grzałek w moich akwariach. W 4 akwariach w których już nie mam grzałek od 2 miesięcy temperatura wynosi od 24 do 26 stopni. Wiem że to okres letni i woda będzie cieplejsza ale gdyby temperatura utrzymywała się na poziomie 23-25 stopni nie będzie zagrażała pyszczakom ? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat

Gość pemergency
Opublikowano

Od siebie dodam, że niższa temperatura sprzyja zmniejszeniu agresji naszych podopiecznych ;)

Gość pemergency
Opublikowano

22 to już trochę mało :D to jak nazwałeś "lenistwo" to nic innego jak spowolnienie metabolizmu i funkcji życiowych ;)

Opublikowano
Od siebie dodam, że niższa temperatura sprzyja zmniejszeniu agresji naszych podopiecznych ;)

rozwijając myśl kolegi dodam że u naszych ryby jako zwierząt zmiennocieplnych przy niższej temperaturze nie tylko spada agresja ale spowalnia cały metabolizm więc mniej jedzą, wolniej pływają i wszystko u nich spowalnia nawet tętno. Przechodziłem awarię grzałki i temperatura w zbiorniku spadła do 19C - wszystkie nie jadły i nie pływały, pochowane po kryjówkach trwały w bezruchu ale przeżyły. Tak przy 22 C wszystko powróciło do normy - agresja także.

Ja bym tych grzałek nie wyłączał tylko przestawił na 22 C bo jak ci ktoś zapomni okna zamknąć wietrząc pokój to może być jak u mnie. To nic nie kosztuje i jak masz wyższą temperaturę w pomieszczeniu jak 22C ( coś tam zawsze w baniaku dogrzewa wodę - światło, pompy) to grzałki się nie włączą.

• Dziękuję 1