Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystartować nowy zbiornik można na wiele sposobów. Ja przedstawię jak startowało „moje małe Malawi”. Zbiornik 240l, filtr biologiczny – Fluval 305 (wypełniony: biobale TETRA TEC jedna przegroda i dwie bio-ceramiką HANZA), filtr mechaniczny – pompa Aqua-Szut 750 + tuba Aqua-Szut Filtr 100, podłoże – piasek kwarcowy ok. 30 kg, dekoracje – łupek szarogłazowy ok. 40 kg.

Akwarium wystartowało 31 maja 2014 r. Wodę uzdatniłem SERA aquatan. Po pierwszym tygodniu woda jest bardzo klarowna, nie pojawiło się zmętnienie ani zakwity. Do wody dodałem żywe kultury bakterii Tropical BactoActive. Bakterie „nakarmiłem” niewielką porcją suchej karmy Tropicala. W międzyczasie zamówiłem niezbędne testy. Dużo tego – NH4 (niestety test kupiłem z wadliwej serii), NO3, NO2, PH (testy JBL kropelkowe), GH/KH (ZOOLEK).

Przez dwa tygodnie nic nie robiłem w akwarium. Pracują tylko filtry. Do akwarium dodałem 100 ml szczepów bakterii Stability firmy Seachem. Raz w tygodni wrzucam niewielką ilość suchej karmy. Co dwa tygodnie uzupełniam wodę wodą, która odstała się przez 5 dni (bez żadnych uzdatniaczy).

Co tydzień mierzę wszystkie parametry wody i zapisuje je w tabeli.

Akwarium dojrzewa powoli – niema wysokich skoków parametrów. Woda „dojrzała” piątego tygodnia od zalania. 23 lipca stałem się przypadkowym posiadaczem ok. 100 szt. gupików. Rybki trafiły do akwarium i tu pływały szczęśliwe (tak myślę, bo mnożyły się na potęgę) do 21 sierpnia. Zaraz po wpuszczeniu rybek wzrosło stężenie NO2 do 0,05 (zachwianie parametru spowodowała bardzo duża ilość ryb, które trafiły do jeszcze świeżej wody – tak myślę). Parametry ustabilizowały się po dodaniu trzech ampułek Prodibio BioDIGEST. Gupiki trafiły do sklepu zoologicznego a ja 22 sierpnia stałem się posiadaczem upragnionych pielęgnice – po 10 szt. Labidochromis Caeruleus i Melanochromis cyaneorhabdos zakupionych w Malawianie (ryby śliczne i dotarły w bardzo dobrej kondycji mimo 9 godzin podróży PKS-em). Po tygodniu od wpuszczenia pielęgnic parametry wody są stabilne. Na razie wodę podmieniam 1x w tygodniu w ilości 15 l (woda odstała przez 4-5 dni bez uzdatniaczy). Po podmianie wody NO3 spada z 10 do 5.

Od startu do wpuszczenia pielęgnic upłynęło 10 tygodni – może to i długo, ale ja się nigdzie nie spieszę i myślę, że moje ryby są z tego zadowolone.

Pozdrawiam

Tadek

post-15199-14695718184426_thumb.jpg

Opublikowano

Bardzo fajne rzekłbym profesjonalne podejście do startu Malawki. Dobra obsada. Jedyna uwaga może dotyczyć odstawiania wody. Nie potrzeba jej trzymać aż tak długo, wystarczy 48 godzin ( wg niektórych źródeł i 24 ). Gdy ryby podrosną będziesz musiał podmieniać więcej wody. Na razie jak widać wystarcza.