Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie wszystkich. Baniak zalany od 4 dni i powoli dojrzewa. Jednak zastanawia mnie cyrkulacja wody, czy oby nie za mocna? Przy przedniej szybie wymywa mi trochę piasek...

Wrzucam foto, nie negujcie proszę aranżacji, tło robię, a pokrywa wkrótce, co do kamieni, starałem się nie robić domków i garaży, wyszło jak wyszło... Reasumując, czy przykręcić trochę pompę? Nałożyć wylot na taflę, dodam, ze fale mam ładne... Czy poprostu tak zostawić... ? Pozdrawiam PS. Jutro mam zamiar wrzucić świderki, co by pracowały, za tydzień Pysie :D

post-15145-14695718178001_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj

Ten cyrkulator jak to nazwałeś choć dla mnie to głowica cyrkulacyjna, jest ustawiona za bardzo na przednią szybę. Dlatego woda się od niej odbija i masz taki a nie inny efekt. Poustawiaj inaczej głowicę, metodą prób i błędów znajdziesz złoty środek.

Opublikowano

Spróbuj przerzucić filtr na drugą stronę, skierować wylot na tylną szybę z założoną końcówką, skierowaną lekko do góry

WySwiftowane z Galaxy S4 na Tapatalk'u

Opublikowano

Po co ci te świderki? Co do cyrkulacji to wiele tu osób do 240 poleca aquaela 1500. Ja się posłuchałem i ostatnio taki zakupiłem i zamontowałem. Rozkręcony na Maksa no i sprząta ale widzę że powinna to być pompa 2000 więc u ciebie też nie może być za duża. Poustawiaj wyloty-z biologa pod kątem w kierunku przedniej szyby i na dół a z pompy końcówka w górę i na tył.

Opublikowano

Pompa to aquael 1500 i zamiata ładnie, tylko nie stosowałem końcówki tej ukośnej. Założę końcówkę i skieruje lekko do góry, wylot dałem pod ukosem na przednią szybę i jest lepiej, co do biologa, nie mam odpowiedniej końcówki, żeby skierować strumienien w dół, można kupić takie? I trochę z innej beczki, wczoraj kupiłem pokrywe plastikową wromak i powiem tak - dziadostwo! Mam zamiar to oddać i kupić jakąś belkę oświetleniowa. Jakie polecacie w rozsądnych pieniądzach? W jednym sklepie znalazłem aqua nova nsl 1200 jakoś tak, jest tam jedna świetlówka t8 i mi wystarczy, nie lubię mocnego światła w akwa. A świderki do przekopywania piasku. Pozdrawiam

Opublikowano

Ciesze się, że poradziłeś sobie z tym piaskiem.

Dlaczego pokrywy nie zrobisz sobie sam ze spienionego pcv?. Oświetlenie led.. Wszystko jest na forum pięknie opisane. Są rozwiązania droższe i tańsze z pełną elektroniką i bez niej. Oszczędne i nie:-). Zastanów się nad tym

Opublikowano

Ponad dwa tygodnie to za mało? Jeszcze czekać? z testów wody mam tylko ph na poziomie 8. Co do tej belki, jednak to do mnie przemawia; belka i szyba jako przykrycie... Tylko pytanie jaka? Jedna świetlówka mi wystarczy, tyle wiem.

Opublikowano
Ponad dwa tygodnie to za mało? Jeszcze czekać? z testów wody mam tylko ph na poziomie 8

....pH8 to bardzo dobry poziom.Ale nic nie wiesz na temat NO2 i NO3 .Prawdopodobnie nawet nie zaczął się w Twoim akwarium cykl azotowy . Jeżeli nie masz testów na NO2 i NO3 i chcesz to zrobić intuicyjnie ( a też tak można ) to daj wodzie z miesiąc czasu na dojrzewanie a nawet ciut więcej. Dobrze by było abyś wpuścił jakąś tam rybkę "startową" i karmił ją a przyspieszy Ci to proces dojrzewania i szybciej zacznie się cykl azotowy. Nie spiesz się z rybami..Pośpiech tu jest wskazany wtedy kiedy woda z akwarium Ci się wyleje:)

Paweł..to wszystko masz opisane na tym forum..tylko poszukaj...Są tu nawet opisane sposoby szybszego dojrzewania akwarium dla niecierpliwych!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.