Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema takie pytanko mam zbiornik 160l w nim 8 Saulosi 8 Maingano nie maja jeszcze roku.Problem taki ze praktycznie od 2 dnia po wpuszczeniu płochliwe, w dzień jak ktoś wchodzi do pokoju uciekają wieczorem pochowane jak ktoś wchodzi wypływają.Problem taki ze od kilku dni zauważyłem ze niektóre maja zapadnięty brzuch i siedzą przy dnie praktycznie wszystkie jak podejdę wypływają,kupy jedne maja normalne jede długie. Parametry wszystkie w normie moze to jakaś choroba co by tu im zapodac jakies lekarstwo??

Opublikowano

Przyjrzyj się dokładnie czy ryby jedzą. Obserwuj przez chwilę czy po przeżuciu płatka czy innego pokarmu nie wypluwają go z powrotem. Chudnięcie może być wywołane tym, ze ryby z jakiejś przyczyny nie jedzą karmy choć wydaje się, że jedzą. To popchnie próbę diagnozy dalej.

Opublikowano

Bloat więc odpada bo ryby nie są w stanie przełknąć karmy. Czym karmisz ? masz możliwość wrzucić jakieś fotki ? Rozumiem, ze są 3 objawy chudnięcie, płochliwość i ciągnące się odchody u części ryb. Czy jeszcze coś cię niepokoi ?

Opublikowano

Jedne ryby jedza i widac ze obżarte drugie jedzą brzych zapadniety ino u kilku rybek, i tak jak pisałem siedza przy dnie jeden yellow ma tak jakby postrzępione płetwy nie zauważyłem zeby tam jakieś walki były. Z fotami ciężko bo mi uciekaja. :D Karmie NLS cyklop artemia czarny komar

Opublikowano

Poczytam moze na cos wpadnę. Gdybyś nie napisał że masz w normie parametry to ryby przybite do dmna kojarzą mi sie ze stanami lękowymi lub ze zbyt kwaśną wodą. Tak mi nic nie przychodzi na razie do głowy. Od czego jest jednak Antychowicz zerknę w niego i będę może mądrzejszy ;)

Opublikowano
Jedne ryby jedza i widac ze obżarte drugie jedzą brzych zapadniety ino u kilku rybek, i tak jak pisałem siedza przy dnie jeden yellow ma tak jakby postrzępione płetwy nie zauważyłem zeby tam jakieś walki były. Z fotami ciężko bo mi uciekaja. :D Karmie NLS cyklop artemia czarny komar
Witaj, ja na twoim miejscu podawał bym twoim rybą spirulinę, shrimp-mix a to co im serwujesz to raczej dla mięsożerców. Jeżeli ryby załapały wiciowce jelitowe (czego nie wiem ) to została kąpiel w metronidazolu, koniecznie przejdź na coś zielonego i wypełniającego :rolleyes:
Opublikowano
to co im serwujesz to raczej dla mięsożerców.

A to ciekawe , to dlaczego moja mbuna je podobny pokarm ( nie wiem tylko ile mrożonki Dario pakuje , ja podaję max 1 czy 2 razy w tygodniu larwę komara) i jakoś nie zaobserwowałem podobnych objawów ??

.............................

Zresztą miałem się już w tej sprawie nie wypowiadać jakoś mnie poniosło, Przepraszam nie było tematu i pytania !

Opublikowano

Dzisiaj im nie dałem rano jeść całkiem inne ryby !! Czyżby przekarmione?? to czemu niektóre maja taki zapadnięty brzuch albo mi się wydaje!!!! Co do mrożonek daje raz za jakiś czas!!!!!!! Jeśli jesteśmy przy mrożonkach obmyślałem sobie nowe karmienie czy mogle dawać przez 4 dni pod rzad na wieczór mrożonki oczywiście każda inna ??

Opublikowano

lepsza opcja to co 3 dzień różne tzn np. 2 kostki i koniecznie płucz na sitku bo w tym jest sporo zanieczyszczeń ja tak robię od jakiegoś czasu i nie płoszą mi się ryby, wcześniej szło do akwa mrożone i płoszyły się strasznie a i PO4 miałem masakrycznie wysokie, powodzenia!!!