Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...z testami i prodibio biodigest zrób jak koledzy wyżej piszą. Skoro masz 25 litrów starej wody i filtry ze starą wodą to możesz tę wodę wlać do tej 240 i dolać drugie tyle dodając, czyli razem byś miał około 50l..Nie jest to duży poziom ale ryby już mogą bez obaw pływać . Niech filtry pracują przez dwa dni..Po dwóch dniach możesz znowu dodać z 25 litrów plus prodibio biodigest i do skutku aż osiągniesz pełny stan wody... Kiedyś jak pękło mi akwarium też tak robiłem i ryby przeżyły. Tak je uratowałem...ale może ta rada jest już musztardą po obiedzie!

Ale jedna rada jest na czasie..Nie robię tego złośliwie ( wręcz przeciwnie) ale wczytaj się w FAQ a unikniesz na przyszłość takich błędów:)

Opublikowano
akwarium mam zalane świeżą wodą z kranu jakieś 4/5 baniaka. filtrowane to było całą noc. i teraz mam zamiar jechać po ampułki.

....to już co ma być to będzie! Może w tym sklepie dadzą ci wiaderko wody? Chociaż tak naprawdę to też nie wiadomo co to za woda. Ale jakby Ci dali to nic już nie ryzykujesz .

Opublikowano

to zapytam czy dadza mi z jakiej 15-20l wody. Może akurat

mam jeszcze te 25l wody w której siedzą rybki od wczoraj.

-- dołączony post:

Mam bakterie i uzdatniacz testów niestety nie mieli. Człowiek w sklepie doradził mi żebym dal ze 2 ampułki do akwa i uzdatniacz. Ogrzal akwa i wrzucił do niego rybki i nie karmić przez 4 dni. Sklep czysto akwarystyczny. Wiec co dalej? Mam wodę filtrowana od wczoraj 25 wody z rybami 4 ampułki bakterii i uzdatniacz na jakieś 200l.

Opublikowano
mam jeszcze te 25l wody w której siedzą rybki od wczoraj.
Pisałem nie trzymaj tych ryb w misce tylko przełóż razem z tą wodą do akwa, stężenie amoniaku w 200l to pryszcz w porównaniu do 25 litrów.
Opublikowano
Pisałem nie trzymaj tych ryb w misce tylko przełóż razem z tą wodą do akwa, stężenie amoniaku w 200l to pryszcz w porównaniu do 25 litrów.

byłem pewien że ryby już od wczoraj pływają w akwarium.

Jak jeszcze napiszesz ze filtr biologiczny chodzi w tym akwarium z czystą kranówą a ryby dalej siedzą bez filtracji dwa dni w misce - to ja wymiękam a podobno jestem cierpliwy.

Opublikowano

...wiesz co? Skoro filtry pracują , masz 25 litrów starej wody , masz dodane prodibio biodigest, jeżeli piasek jest stary z tamtego akwarium to zrób tak aby razem z tymi 25 litrami było w tym akwarium połowa pojemności wody przez np. tydzień .Wrzuć tam ryby , nie karm przez cztery dni .Ryby są malutkie to też jest w tym momencie na ich korzyść. Mimo ,że jest ich 17 to przez tydzień spokojnie mogą być w połowie wody z 240l. Możesz jeszcze tylko dodać osobne napowietrzanie na ten czas na wszelki wypadek jak masz takowe.

-- dołączony post:

..i postaraj się jednak zdobyć jeszcze starej wody. Sam mówiłeś ,ze ktoś tam koło Ciebie handluje rybami .Dzwoń do gościa , przedstaw sytuacje a na pewno Ci pomoże z wodą.Powodzenia życzę!

Opublikowano

Zrobiłem tak: oddałem trochę wody z akwarium. Dałem 2 ampułki bakterii i uzdatniacz dodałem wody z miski razem z rybami. Woda jest napowietrzana jakieś 4/5 akwa. Pytałem w sklepie jutro może mi dać trochę wody z akwa.

edit: tak to wyglada, kamienie mam jeszcze nie włożone.

ps. tak wiem mam krzywą podłogę. Ale już za późno na to.

post-15184-14695718121933_thumb.jpg

Opublikowano
Zrobiłem tak: oddałem trochę wody z akwarium. Dałem 2 ampułki bakterii i uzdatniacz dodałem wody z miski razem z rybami. Woda jest napowietrzana jakieś 4/5 akwa. Pytałem w sklepie jutro może mi dać trochę wody z akwa.

..i bardzo dobrze:!! Jak będziesz miał tę wodę to ją wlej a resztę dolej za jakiś tydzień do " pełnego". Pamiętaj ,że jak coś to nie przedawkujesz prodibio biodigest więc za parę dni dodaj znowu taką samą dawkę:)

..i tu już naprawdę co ma być to będzie:)A piasek miałeś strary?

-- dołączony post:

ps. tak wiem mam krzywą podłogę. Ale już za późno na to.

..szkoda ,ze nie wypoziomowałeś :( To może wróżyć kłopoty .Ale nie musi. Choć poziomowanie to jedna z podstawowych czynności przy zakładaniu dużego akwarium.

..wrócę jeszcze do tego co pisałem wcześniej mimo ,że się powtórzę:) Poczytaj dokładnie FAQ. Tam naprawdę koledzy włożyli dużo serca ,pracy i poświęcili dużo czasu aby podzielić się swoim doświadczeniem właśnie po to aby ustrzec innych przed takimi sytuacjami. Ale myśląc przewrotnie to i Ty w tym momencie będziesz bogatszy o jedno doświadczenie:)

Opublikowano

czytałem FAQ chyba całe ale ta sytuacja nastąpiła zbyt gwałtownie i nie byłem na to przygotowany :). Piasek jest ze starego akwarium. Montując akwarium nie miałem akurat poziomicy ;/. Ale na szczęście ta szafka ma być u mnie około miesiąca potem kupuje wszystkie nowe meble do pokoju i szafkę pod akwa zrobię sam i wypoziomuję. Dokładać resztę kamieni? Bo widzę że saulosi już zaczynają kopać pod tym jednym kamieniem.

ps. dominujący samiec już zabawiał się z samicą to chyba nie jest najgorzej :)