Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W temacie malawi jestem świeżakiem i mam problem z doborem obsady do mojego baniaka 120x40x50cm który będę zarybiał we wrześniu.

Temat mojego baniaka tutaj

http://forum.klub-malawi.pl/240-pierwsze-malawi-t23826.html?t=23826

Bardzo podobają mi się:

Labidochromis caeruleus

Pseudotropheus elongatus mpanga

Cynotilapia afra

Jak myślicie może być? tylko nie wiem w jakich ilościach je trzymać tutaj też bym prosił o pomoc. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu któreś z nich tu nie pasują chętnie bym wymienił jeśli jest taka możliwość na któreś z listy poniżej:

Pseudotropheus demasoni

Pseudotropheus Saulosi

Cynotilapia Zebroides Chewere

lub na jakieś z Waszych podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Z tego co kojarzę to mpanga (roślinożerca) nie będzie pasowała żywieniowo do Labidochromis caeruleus (mięsożerca) i do Afry (mięsożerca i niektóre gatunki wszystkożerca). Musisz bardziej określić, o którą Cynotilapia Afra Ci chodzi bo jest ich chyba 18 gatunków. Musisz poczytać o rybach by dobrać gatunki zbliżone żywieniowo, stopniu agresywności i wzrostu by pasowały do litrażu. Trzymaj w haremach 1 samiec 4 samice lub przy łagodniejszych gatunkach 2+4/5

Demasoni (roślinożerca) ale bardzo agresywny podobno nie posiadam tego gatunku ale z opisów innych forumowiczów wynika , że jest dosyć zadziorny.

Saulosi (wszystkożerca) spokojny jak na pyszczaka. Piękny samiec jak się wybarwi.

Może też byś spojrzał na Melanochromis cyaneorhabdos (wszystkożerca).