Skocz do zawartości

Dzienniczek Akwarysty - zakładanie Akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem Ci, że przejrzałem dziesiątki filmików z jeziora malawi i nigdzie nie widziałem łupków. Fakt, że jezior jest mega ogromne i Ty natrafiłeś na filmik z łupkami z ciekawością obejrzałby i ten filmik.

Wracając do kamieni to zapodał bym darmowych fajnych otoczaków oczywiście nie koniecznie okrągłych. Bo powiem Ci że tylko jedno akwarium widziałem fajnie ułożone z łupków , a tak najczęściej wygląda to jak mega ilość tzw. garaży czy domków Flinstonsów ;-).

Oczywiście akwarium jest twoje i tobie ma to się podobać.

Opublikowano

Przynajmniej tak mi się wydawało że to te kamienie, ale ja sem nowicjusz więc mogę się mylić, a filmik podpatrzony stąd tutaj na forum oto i on:

Np. w 1,53 min. 12.22 min. 31.08 min, i kilka innych momentów w których wydawało mi się, że to właśnie ten kamień -> http://www.akwarystyczny24.pl/aquawild-lupek-piaskowca-czerwonego-1kg-p-3412.html ale teraz sam już nie wiem.

Generalnie mi podobać się będzie to, co będzie najbardziej zbliżone do naturalnyhch warunków w których na co dzień żyją nasze ( moje przyszłe :cool: rybki )

Opublikowano

Heh , to nie łupki ;-) ! Po prostu mniej lub bardziej obłe kamienie , ale nie łupki które są szerokie, długie i płaskie ( wygląd płaszczki). Czyli jak chcesz takie coś odtworzyć to koniecznie daj polne kamienie (tzw. otoczaki) nie koniecznie okrągłe bo ciężko będzie Ci coś fajnego odtworzyć. Jak masz ochotę zakupować kamienie to te z akwarystycznego łupki mniej płaskie można zapodać ale odtworzenie naturszczyka będzie trudne, takie moje zdanie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No tak jak mówiłem mało się znam, może i porozglądam się za " polnymi kamykami" akurat jutro wybieram się do skalnego miasta, a w sobotę nurkowanie to może coś się wyciągnie:D Tym czasem tworzy się pokrywa do szkła. Dziś zmontowałem obudowę, i jedną pokrywę.

Mam ogromną prośbę, ponieważ " robię to" pierwszy raz mógłby ktoś pomóc z oświetleniem. Sam nie dam rady ogarnąć tego. Nie wiem czy mam dawać świetlówki, czy LEDy, ile, jakich itd. Prosił bym bardzo o porady.

Pozdrawiam

Opublikowano

I tak oto po dwóch dniach prawie ciężkiej pracy mam gotową pokrywę do swojego dziwnego akwarium. Czekam tylko, aż ktoś podpowie mi jak zrobić samemu oświetlenie do niej.

Pozdrawiam

post-14551-14695718110121_thumb.jpg

post-14551-14695718110358_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Po krótkiej przerwie w " budowaniu " akwarium chciałbym się pochwalić swoimi osiągnięciami:) Otóż wszystko jest już gotowe, ścianka ( moja pierwsza ) wyszła zajefajnie, pospawana szafka wytrzymuje póki co ciężar, w akwarium poustawiana wszystko, prawie tak jak ma być. Na dno dałem żwirek o grubości do 1mm, dostałem kamienie bazaltowe około 150kg za 50zł z dowozem prawie do domu więc chyba dobry interes. dziś jeszcze tylko rureczki za tło zgrzeje na ciepło i gotowe. Można myśleć o obsadzie mojego malawi :) Mam pytania, tylko czy mam zakładać nowy temat w dziale obsada, czy tu będzie też dobrze??

P.S.

Jeszcze dziś wrzucę fotki

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Czy ktoś może mi podpowiedzieć dlaczego filtr zew. nie zasysa wody ?? Filtr odłączony z prądu został jakiś miesiąc temu, od tego czasu ładnie stał w pokoju, dziś chciałem przetestować czy w ogóle działa. Po podłączeniu do prądu wydaje z siebie jakieś dziwne dźwięki " coś " w środku chwarści. Filtr Hanza HW 303b. Może ktoś coś doradzić ??

Opublikowano

Zostaje też stara jak świat metoda ... wylot filtra w dzioba i zassać ;) dzisiaj tak musiałem z tetrą-ex choć też jest przycisk. Gorzej jak nie ma dostępu do wylotu ... wtedy zostaje zalać węże szczególnie ten wlotowy i próbować aż do skutku. Chyba że coś sknociłeś przy montażu np źle połączyłeś węże do wylotowego i wlotowego.