Skocz do zawartości

Dzienniczek Akwarysty - zakładanie Akwarium

Michalooo

Rekomendowane odpowiedzi

Oto Lista zakupów pierwszej potrzeby:

1. Materiały do budowy szafki ( płaskowniki, płyta osb, deski, drzwiczki itd.)

2. Materiały do budowy tła ( cr65, utwardzony styropian pianka, farba akrylowa,klej silikonowy)

3. Wystrój wnętrza akwarium - Łupek piaskowca czerwonego ok. 30kg, podłoże piaskowe jasny piasek 1mm ok. 15kg, styropian 1cm na dno akwarium

4. Pompka cyrkulacyjnahttp://www.aquario.pl/pompy-akwarystyczne/527-jvp-101-pompa-cyrkulacyjna-3000l-h.html

5. Filtr Wewnętrzny http://www.aquario.pl/pompy-akwarystyczne/370-atman-at-203.html plus gąbka.

Kompletnie nie wiem jak zabrać się za zrobienie pokrywy. Wiem tylko tyle, że co do światła chciał bym dwa źródła dzienne z wiązką ciepłego światła coś jak na tym filmie

widać je już w 1 minucie dokładnie to dolne i drugie światło typowo nocne. Nie wiem również co zrobić z filtrem w sensie czy wymieniać wkłady na nowe, czy rurki wymieniać na nowe. Jak by ktoś mógł coś poradzić byłbym wdzięczny.

1. Materiały do budowy szafki ( płaskowniki, płyta osb, deski, drzwiczki itd.)

Też miałem zamiar zbudowania samemu szafki. Jak podliczyłem koszt wszystkich materiałów okazało się, że będzie to tańsze o 20zł od szafki kupionej na Allegro. Dodatkowo firma, u której kupiłem szafkę, zmieniła jej wymiary zgodnie z moimi sugestiami.

OT

Jeżeli chodzi Ci o te tanganickie baniaki

Na stronie startowej są akwaria malawijskie ;-).

Szafkę, a raczej ramę, bym zrobił na profilach sześciennych i obudował to płytą lub dał to do zrobienia stolarzowi. Taka rama da Ci więcej możliwości ewentualnych zmian filtracyjnych np. narurowiec itp. plus masz więcej miejsca pod akwarium i nie musisz nic na siłę mieścić pod nią.

Jeżeli chodzi o łupek to przemyślałbym to jeszcze ponieważ ciężko coś ciekawego i naturalnego z niego ułożyć , no chyba że na tym Ci nie zależy.

Dokładnie o te tanganickie baniaki mi chodziło, ale światło będzie idealnie wyglądało jak już wszystko zrobię tak jak ma być. Co do kamienia to inspirowałem się jakimiś filmikami z dna Malawi, mniej więcej takie kamyki były na dnie, a jakie kamyki proponujesz Andrzej ??

-- dołączony post:

Dokładnie o te tanganickie baniaki mi chodziło, ale światło będzie idealnie wyglądało jak już wszystko zrobię tak jak ma być. Co do kamienia to inspirowałem się jakimiś filmikami z dna Malawi, mniej więcej takie kamyki były na dnie, a jakie kamyki proponujesz Stan (nastąpiła pomyłka ) ??

O kogo kaman ?

Przepraszam, chodziło o ciebie tylko jakoś źle spojrzałem. Rozwijając sprawę kamienie jakoś tak przypadły mi do gustu, ale nie upieram się że maja być tylko te. Szukam też czegoś co znajdę w składzie kamienia za parę groszy, a nie np. 150zł za 10kg, gdzie ja potrzebuję dużo więcej. Więc co proponujesz