Edd Opublikowano 14 Sierpnia 2014 #11 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Ja u siebie w jednym akwa mam właśnie maingano + yellow. Fajne połączenie bo yellow znacznie rozjaśnia akwarium. Na twoim miejscu dorzuciłbym właśnie coś z akcentem żółtego.
piotrek1979 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor #12 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Labidochromis sp. Mbamba Bay jest piękny ale samice są brzydkie ;/ Właśnie myślałem o takiej obsadzie: Maylandia OB Morph - kolorowe Pseudotropheus saulosi -niebiesko żółte. Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" -niebiesko czarne. Coś dołożyć do tej obsady?
Bezprym Opublikowano 14 Sierpnia 2014 #13 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Labidochromis sp.perlmutt? Chodzi ci o Maylandia Estherae OB czy Maylandia Mbenji OB?
piotrek1979 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor #14 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Perlmutt nie podoba mi się Myślę o Maylandia Estherae OB.
Bezprym Opublikowano 14 Sierpnia 2014 #15 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Trafny wybór a Metriaclima elongatus chailosi? 1
piotrek1979 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor #16 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Maylandia Estherae OB. Morph Pseudotropheus saulosi Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" A ta obsada z Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef) mogła by być?
Bezprym Opublikowano 14 Sierpnia 2014 #17 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Weź lepiej cynotilapię sp.harę podobna a jednak spokojniejsza.
piotrek1979 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor #18 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Jeszcze mam 2 tygodnie na podjecie decyzji,czekam na tło więc dalej się nie zdecydowałem i szukam idealnej obsady Myślałem o takich obsadach: Sciaenochromis fryeri 1/3 Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" 12 młodych,docelowo 3/7 Pseudotropheus saulosi 1/5 druga opcja: Sciaenochromis fryeri 1/3 Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" 1/4 Pseudotropheus saulosi 3/7 Czy przy takim zestawieniu saulosi będzie miało szanse na swój rewir?
Slawek-meszek Opublikowano 19 Sierpnia 2014 #19 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Sciaenochromis fryeri 1/3 Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" 1/4 Pseudotropheus saulosi 3/7 Myślę że ta obsada ilościowo jest lepsza. Maingano z trzema samcami to ciągła zawierucha i pogoń w zbiorniku. P saulosi nigdy nie miałem ale to raczej spokojniejsza rybka niż Maingano. Czy przy takim zestawieniu saulosi będzie miało szanse na swój rewir? Saulosi spokojnie sobie znajdzie swój rewir. S fryeri nie obiera jakiegoś terytorium, więc będzie miejsce w zbiorniku. Maingano obierze sobie "miejscówkę" z jednej strony a druga będzie wolna czyli dla saulosi. Maylandia Estherae OB. Morph Pseudotropheus saulosi Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" A ta obsada z Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef) mogła by być? Ta obsada mogłaby być, tylko będzie jak dla mnie trochę za żółtawo. Wiem, że Estherae OB Morph jest w ciapki ale jednak kolorek pod spodem wyraźny. 1
piotrek1979 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor #20 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Dlatego myślę o saulosi samiczki są żółte i będzie fajny kontrast i co najważniejsze są w miarę spokojne. Chciałbym żeby się więcej osób wypowiedziało odnośnie obsady,czy pod względem agresji dadzą sobie wszystkie radę?
Rekomendowane odpowiedzi