Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiałem się na wykonaniu zbiornika wyrównawczego do akwarium mającego za zadanie utrzymywania stałego poziomu wody. Nigdzie nic takiego nie znalazłem na żadnym forum czy na google. Chciałbym wykonać coś takiego, działającego na zasadzie grawitacji. Jako naciągany schemat może posłużyć końcówka filmiku.

Podnoszenie wody - YouTube

Trzeba pamiętać że interesuje nas nie podnoszenie wody a jej upuszczanie. (szukane na szybko jak ktoś znajdzie coś lepszego to edytuję dajcie znać na PW)

Wyrównywanie następowało by grawitacyjnie na zasadzie naczyń połączonych. Zbiornik górny byłby otwarty ponad taflą wody. Podczas parowania ubytki wody byłyby uzupełniane z spływającej wody z górnego zbiornika. Aż do wyczerpania źródła czyt dolewka.

Na tym etapie widzę już kilka problemów:

1 Czy stojąca woda w zbiorniku wyrównawczym nie zepsuje się ? Pamiętajmy że musi być otwarty by grawitacja zrobiła swoje.

2 Sam zbiornik musi być ponad taflą wody z tego tytułu mamy już ograniczenie pojemnościowe jak i zamocowanie. Ważnym jest też by nie było tego widać.

Myślałem o zamontowaniu zbiornika w tunelu po transformatorach i całego okablowania od świetlówek(tradycyjna plastikowa pokrywa każdy kojarzy); Lub na tylnej krawędzi akwarium montowanego jak filtr kaskadowy.

Co myślicie o moim pomyśle?

Wszelkie merytoryczne sugestie i propozycje mile widziane. Zapraszam do dyskusji

PS proszę nie pisać że i do akwarium i do zbiornika trzeba dolewać. Interesuje mnie STAŁY POZIOM wody w akwarium. Jest to poniekąd rozwiązanie też dla osób ze skimmerem który nie ma płynnej regulacji.

Opublikowano
Zastanawiałem się na wykonaniu zbiornika wyrównawczego do akwarium mającego za zadanie utrzymywania stałego poziomu wody. Nigdzie nic takiego nie znalazłem na żadnym forum czy na google. Chciałbym wykonać coś takiego, działającego na zasadzie grawitacji.

Nie znalazłeś bo moim zdaniem zabawa z wodą umieszczoną powyżej baniaka zgodnie z Grawitacją oraz Prawem Murphy'ego zawsze przeleje baniak i jest to tylko kwestia kiedy.

Czy wiesz jak to działa?

Dystrybutor Wody Apia (4497914072) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img11.allegroimg.pl/photos/400x300/44/97/91/40/4497914072@@AMEPARAM@@11@@AMEPARAM@@44/97/91/40@@AMEPARAM@@4497914072

tam pod tym 18 litrowym zbiornikiem wyrównawczym jest takie małe kilku litrowe akwarium z kranikami do spuszczania wody ale poziom w tym akwarium stały i automatycznie uzupełniany.

Odwrócenie proporcji czyli duży baniak a mały zbiornik wyrównawczy jest upierdliwe bo co chwila trzeba napełniać ten zbiornik wyrównawczy.

Mam takie ustrojstwo w pracy i zgodnie z przytoczonymi powyżej prawami zdarzyło się 18l wody na podłodze na szczęście płytki ceramiczne a nie panele podłogowe.

Po prostu zdarzył się zbiornik minimalnie pęknięty który wody nie puszczał ale powietrze już tak.

Opublikowano

Wydaje mnie się :) że własnie zbiornik na górze musi zamknięty i wtedy obniżenie się poziomu wody w akwa powoduje dostanie się powietrza do górnego zbiornika i dolanie wody do poziomu kiedy powietrze przestanie się dostawać do górnego zbiornika. Dokładnie tak jak w przykładzie deccorativo.

Ja teraz zakładam morskie akwa i kupiłem automatyczną dolewkę Tunze za 350 zł, wszystko działa pięknie i bezstresowo - polecam. Zbiornik dolewkowy na dole, rurka która dolewa wodę jest ponad poziomem wody w akwa więc nic nie ma prawa się wylać, akurat woda do morskiego musi być puszczona przez RO/DI więc taka woda się szybko nie psuje, może w sumie u Ciebie też warto było by dać taką wodę wzbogaconą o sól do Malawi lub sodę oczyszczoną, wtedy moim zdaniem taka "czysta" woda może stać i miesiąc. Zastanawiam się dlaczego woda Ci paruje skoro jest pokrywa? W morskim akwa jest odkryte plus do tego cały czas chodzą wentylatory chłodzące wodę wiec ze zbiornika 112 l. paruje około 2,5 l dziennie ale w innych zbiornikach nie mam problemu z poziomem wody tym bardziej, że co tydzień i tak robi się podmianę. Więc ile tej wody Ci paruje bo jestem ciekaw?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po kilku prototypach podzielę się doświadczeniem.

Oba prototypy (butelka 1,5 i 5l) przymocowane były do pokrywy co miało swoje minusy bo ciężko było ustalić wysokość tafli wody tak by poziom był ustalony. W wypadku uzupełnienia z zbiorniczka do akwarium butelka przestawiała się przez co poziom się zmieniał. O przelaniu nie było mowy bo to "kropla w morzu". Testowałem wariant butelki zamkniętej i otwartej. Zamknięta miała te plusy że woda była "sterylna" w butelce bez styczności powietrza z zewnątrz. Natomiast ciężko się uzupełniało zbiornik wyrównawczy i montowało z powrotem. Zamknięty zbiornik pracował najlepiej jeśli było w nim trochę powietrza (łatwiej uzupełniał braki).

W butelce otwartej było natomiast na odwrót więc nie będę się rozpisywał.

Kolejnym utrudnieniem w moim przypadku jest duży ruch wody. Dolewa gdy nie trzeba, przez co poziom jest trochę wyższy niż ustalony jednak potem stały.

Zależało mi by projekt był prosty i nieskomplikowany i spełniał swoją funkcję. Niestety z wyniku braku czasu i niespełnienia podstawowych założeń projekt porzucam na rzecz latania z wiaderkiem. Jednak możliwe że kiedyś do tego wrócę. Pozdrawiam

Opublikowano

To miał być jeden z argumentów, w miarę stały poziom mnie tylko estetycznie obchodził. Co prawda skimmera nie posiadam a przydałby się.Moje próby z tymi homemade z rurki szybko zapowietrzają filtr.