Skocz do zawartości

NO2 0.9 i rośnie, NO3 1-10 i stoi, 3 tyg od startu

Miros

Rekomendowane odpowiedzi

Deccorativo, badając NO2 testem JBL kropelkowy od samego początku dodania 1 i 2 odczynnika woda ma słomkową barwę, rozumiem że jest w stanie zmienić barwę na "białą" jak osiągnie poziom bliski 0? Podałeś 0.05mg/l a skala jest 0 > 0.3 > 0.9, w związku z tym jak ocenić poziom 0.05?

Deccorativo, badając NO2 testem JBL kropelkowy od samego początku dodania 1 i 2 odczynnika woda ma słomkową barwę, rozumiem że jest w stanie zmienić barwę na "białą" jak osiągnie poziom bliski 0? Podałeś 0.05mg/l a skala jest 0 > 0.3 > 0.9, w związku z tym jak ocenić poziom 0.05?

Ops cóś tu się nie zgadza.

b567b7aae170edf4m.jpg

test na NO2 to ten środkowy - czytaj wartości nie ma tam 0,3 ani 0,9

zaczyna się od poniżej0,01 potem 0,025 -0,05-0,1-0,2-0,4-0,6-0,8-1,0

to co ty masz za test kropelkowy JBLa?

Panowie macie rację, mam test Tropical. Testy na NO3 i PO4 JBL. Z rozpędu wrzuciłem do jednego worka JBL. Co sądzicie o tym Tropical?

wiadomość sprzed chwili: ryby zaczynają ocierać się grzbietami ( na razie u trzech )

Po co wydawać pieniądze na coś co nie mierzy parametru wody tylko jest wskażnikiem stanów:

dobrze -zdechną - szybka śmierć

Nic nie wiesz o NO2 w swoim baniaku więc jesteśmy ślepi tylko widzimy że ryby żyją i się ocierają. Masz więc dwa wydatki - testy JBL NH4 i NO2

Deccorativo masz absolutną rację. Kupując testy w sklepie w Auchan Łomianki sprzedający po prostu sprzedał mi 3 rożne testy. Nauka na przyszłość, brać jednego sprawdzonego producenta. Tym razem NO2 i NH4 kupiłem online. Jestem na początku wspaniałej przygody Malawi i człowiek uczy sie na własnych błędach, jednak będzie ich mniej słuchając rad z forum.

Dam znać jak będę miał komplet JBL ( po 19.08 ). Ryby ok, anubiasy jakieś brązowe przebarwienia, lekkie naloty glonów brązowe i zielone na wapieniach ( ale ładne ), NO3 miedzy 1-5 i rośnie :)

Dam znać jak będę miał komplet JBL ( po 19.08 ). Ryby ok, anubiasy jakieś brązowe przebarwienia, lekkie naloty glonów brązowe i zielone na wapieniach ( ale ładne ), NO3 miedzy 1-5 i rośnie :)

Po 19 sierpnia to już testy będą chwilowo nie potrzebne, bo decydujący jest ten tydzień:D

wszystko wskazuje na to że uratowałeś ryby.:D

to brzydkie brązowe to pokazują ci się okrzemki glony - symbol dojrzałego baniaka i jak staną się nie do zniesienia szukaj ślimaków Military Helmet - w Auchan nie ma:D

to brzydkie brązowe to pokazują ci się okrzemki glony - symbol dojrzałego baniaka
Tu pozwolę się nie zgodzić. Okrzemki to pierwsze glony które pojawiają się w akwa. i oznaczają początek drogi a na pewno nie są oznaką dojrzałego baniaka w którym to już raczej nie występują ;).

Tu pozwolę się nie zgodzić. Okrzemki to pierwsze glony które pojawiają się w akwa. i oznaczają początek drogi a na pewno nie są oznaką dojrzałego baniaka w którym to już raczej nie występują ;).

Z tym absolutnie się nie mogę zgodzić. Okrzemki pojawiają się nawet w dojrzałym zbiorniku (nawet 2 letnim). Oczywiście szansa pojawienia się w nowo zalanym baniaku jest dużo większa niż w starym dojrzałym baniaku.

w którym to już raczej nie występują

Tu słowo klucz to "raczej", które nie wyklucza wyjątków potwierdzających regułę. Np. wystarczy zachwiać chemią wody poprzez dużą podmianę, wymianę podłoża lub dekoracji i w miejscach braku innych glonów pojawią się okrzemki. Przy normalnie prowadzonym baniaku, bez nadmiernych ingerencji wysyp okrzemek w dojrzałym baniaku to duuuży ewenement, mnie się nigdy nie zdarzył.

Ale to nie temat o glonach :)