Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Akwarium 150/40/50 a w nim

P.Saulosi 7 szt

M.Msobo Magunga 8 szt

L.Hongi Red Top 5 szt

Nie jestem narazie w stanie ocenić jakie są haremy bo rybki są młode. Jedynie samiec Saulosi i Msobo zaczynają nabierać kolorów więc ich jestem pewien oraz samica Hongi inkubuje ikrę więc i samiec też musi być. Co do reszty to można się domyślać ich płci. Haremy chcę pozostawić w ilości 1+4.

Czy do tego litrażu i składu ryb można coś jeszcze dobrać z innego gatunku mbuna?

Opublikowano

Wydaje mi się, że tak. Chociaż większość głosów będzie za tym, że 3 gatunki na ten litraż to maks. Mam wątpliwość co do połączenia Saulosi i Msobo Magungi. Może znienawidzony przez sztuczność Fire-Fisch lub P. Acei Ngara (wersja z białym ogonem) lub P. Demasoni (coś w paski).

Opublikowano

Popełniłeś podstawowy błąd. Połączyłeś Saulosi z Msobo , u których samice są niemal identyczne i będziesz miał z tego powodu krzyżówki i bastardy. Twoje akwarium pomimo wymiarów ma 300l ,wiec pozostałbym przy 3 gat. oraz pozbył się Saulosi lub Msobo,a w zamian dał jakiś inny gatunek.

Opublikowano

Z Saulosi to był przymus a nie błąd likwidowałem akwaria by wstawić 300 l do pokoju. Przy świetle, które miałem bez problemu rozpoznawałem samice, teraz muszę się trochę przypatrzyć by je rozróżnić. A może byście polecili jakąś rzadszą mbunę, która by pasowała do reszty obsady ( prawdopodobnie kogoś się pozbędę i nadal pozostaną trzy gatunki)