Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano

czy jestem pewien? nie jestem... ale u mnie litr załatwia sprawę w 240L i 20 rybach. Dałem więcej na wszelki wypadek ;)

Opublikowano
czy jestem pewien? nie jestem... ale u mnie litr załatwia sprawę w 240L i 20 rybach. Dałem więcej na wszelki wypadek ;)

Troszku się nie dziwię tej tendencji do dawania wielokrotnie ponad miarę złoża biologicznego.

Trudno sobie wyobrazić że litr niewielkich bryłek może mieć 1500 m2 powierzchni w tym 720 m2 dla bakterii ale to prawda.

Jak wskazał eljot podparte jest to rzetelnymi badaniami, więc trzeba dać wiarę tym wynikom i jeśli amerykański producent Seachem podaje że wystarcza 0,5l Matrixu na 200l baniak to i tak jest to z ogromnym marginesem bezpieczeństwa iż nie zabraknie powierzchni dla osiedlenia się bakterii nawet w przerybionym zbiorniku.

Wynika to także z ustawodawstwa amerykańskiego i odpowiedzialności producenta za dane podawane konsumentowi. Za wprowadzanie klienta w błąd sąd wali tam ogromne kary a wyroki są prawomocne w następnych orzeczeniach, więc producenci nigdy nie ryzykują przegranych procesów. Każdy producent amerykański podaje więc jak dla Purigenu okres pracy 6 miesięcy a wiemy z praktyki że doskonale pracuje po 4 lata i więcej.

Identycznie jest z Matrixem.

W swojej 300l Tanga mam 2 litry Matrixa i jak Bemby podrosną zacznę ujmować złoża zobaczymy kiedy zacznie brakować powierzchni dla bakterii. Nie ma tu żadnego ryzyka bo system biologii zacznie delikatnie sygnalizować brak powierzchni poprzez nie zerowy wynik dla NO2. Trzeba naprawdę bardzo się postarać wlewając chlor lub antybiotyki by zniszczyć raz powstałą biologię. Śmieszy mnie to bo bez względu ile było tej ceramiki nawet cały kubeł 16-20 litrów wszystko równo ginie tak jak dla 0,5 litra - smród tylko znacznie większy.

Chyba trzeba powrócić do Optymalna objętość złoża.

I wyjaśnić te dawanie 10x nadmiarowego złoża " na wszelki wypadek" - bardzo jestem ciekaw jakie to wypadki gdzie ma to znaczenie.

Opublikowano

Deccorativo, właśnie się zastanawiałem, czy ktoś może sprawdził doświadczalnie potrzebną ilość medium dla bakterii.

A czy nie jest tak z tym Matrixem, że przez mniejsze pory szybciej się zamuli i nitryfikacja spadnie. Może być super przy idealnych warunkach (czysta fizycznie woda), ale w życiu nigdy nie ma idealnie.

Opublikowano
Deccorativo, właśnie się zastanawiałem, czy ktoś może sprawdził doświadczalnie potrzebną ilość medium dla bakterii.

A czy nie jest tak z tym Matrixem, że przez mniejsze pory szybciej się zamuli i nitryfikacja spadnie. Może być super przy idealnych warunkach (czysta fizycznie woda), ale w życiu nigdy nie ma idealnie.

odpowiedz przenoszę we właściwe miejsce

http://forum.klub-malawi.pl/optymalna-objetosc-zloza-biologicznego-t23308.html?p=290452#post290452