Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam tu dużego rozeznania w tym co dostępne na rynku.

Ciągle mnie zadziwiacie wynajdując jakieś odpowiedniki Purigenu na końcu świata czyli z Nowej Zelandii, albo pompy Resun-b lub Jebao6000. ale po to jest forum.

Temat zakładam bo potrzebuję waszej pomocy w doborze cyrkulatora do mojej flagowej 150 cm.

Aktualnie to już trzeci filtr kasetowy który u mnie pracuje. Pora więc na przemyślenia bo sprawy zaczynają wymykać się z pod kontroli.

Filtr kasetowy ma za zadanie zapewnić przy pomocy grawitacji filtrację biologiczną i mechaniczną jednocześnie, a pompa jedynie wywalając wodę z komory pompy zapewnia jako taką cyrkulację wody - więc takie 3 in1. Tak do baniaków 120 - 150cm to wystarcza - dalej na pewno potrzebna sprawna cyrkulacja.

Już wiem że nawet jeden Hydor Pico 1200 7W jest w stanie doskonale załatwić sprawę filtracji mechanicznej ( woda kryształ), a za pomocą 2 litrów zwykłej lawy wulkanicznej również super biologię NH4/NO2 = 0 przy 20-30 szt dorosłych pysków. A już 2 litry osławionego Matrixa to przerost formy nad treścią - jak piszecie. Nic więcej nie poprawi tylko walnie po kieszeni no i pochwalić się można że mamy baniak jak barokowy pałac - z falbankami.:D sam mam 4 litry Matrixa.

Z punktu widzenia obu rodzajów filtracji wynika więc że pompa o wydajności teoretycznej 1200 do 2000l/h jest absolutnie wystarczająca.

Nie ma potrzeby wraz ze wzrostem wymiarów baniaka iść w jakieś jebao po 6000l/h bo cyrkulacji i tak to nie załatwi a tylko kasetę trzeba zakleszczyć by wraz z baniakiem nie wystartowała jak F16 z lotniska ( wiecie każda akcja powoduje reakcję).

Rozsądnym więc kompromisem bez względu na długość baniaka nawet dla tych po 3m są pompy nie koniecznie jedna od 1000l/h do 3000l/h. byle ciche, bez wibracji i energooszczędne.

Cyrkulacja natomiast to inna bajka - ma zapewnić taki obrót wody w baniaku by falowała powierzchnia, i wpychało wszystkie gówienka w paszczę kasety i tu jest problem.

Za dużo nie może być bo jak słusznie napisał mi pemergency wtedy gówienka jak rakiety omijają kasetę i zwyczajnie nie zdążają tam wpaść a za mało to zalegające kupy.

Mam niezwykle cichą i energooszczędną filtrację na 2 x Hydor Pico 1200 natomiast dwa falowniki które kupiłem nie spełniają moich oczekiwań.

1/ Resun 4000 hałasuje na poziomie pompy Hydor Pico 1200 i ma podobną moc ale jest za słaby i nie zamiata baniaka. Może dwa Resuny?

2/ jvp200 jak lornetka zamiata ale za to hałasuje bardzo - też odpada.

Moje kryteria wyboru są takie:

- niezwykle cicha praca przy regulowanym przepływie tak widzę ok 5-10tysl/h

- energooszczędność nie więcej jak 15-18W

- trwałość

- cena

Przecież nie będę 15tu cyrkulatorów kupował by po kolei sprawdzać, wy już je macie - podpowiedzcie jaki wybrać.

W grę także wchodzą wszystkie cyrkulatory na 12V ale jak mniemam słabo są rozeznane a świetnie by współpracowały z moim oświetleniem RGB COB - jest piękna regulacja ich obrotów z kanału G sterownika MS35. W nocy się wyłącza nad ranem da maxa i pięknie pozamiata a w dzień można regulować różne szybkości wypływu wody bez kosztownych regulatorów.

Opublikowano

Proszę

Hydor Koralia 5200 (4403029255) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img09.allegroimg.pl/photos/400x300/44/03/02/92/4403029255@@AMEPARAM@@09@@AMEPARAM@@44/03/02/92@@AMEPARAM@@4403029255

HYDOR Pompa Cyrkulacyjna Koralia 6 12V 10000l/h (4456373815) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/44/56/37/38/4456373815@@AMEPARAM@@01@@AMEPARAM@@44/56/37/38@@AMEPARAM@@4456373815

Nie ma potrzeby wraz ze wzrostem wymiarów baniaka iść w jakieś jebao po 6000l/h bo cyrkulacji i tak to nie załatwi

Uważam że przy większych baniakach będzie to potrzebne chyba że dołożysz dodatkowy cyrkulator/falownik.Może nie koniecznie aż taka duża moc w zbiornikach 170 czy 200cm ale w większych gdzie filtracja mechaniczna i biologiczna jest oparta na jednej głowicy, to chyba warto pomyśleć o większej mocy.

Gość pemergency
Opublikowano

Zdecydowanie Jebao WP-25

Jebao WP-25 8000l/h z kontrolerem __ K-ce (4446018521) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/44/46/01/85/4446018521@@AMEPARAM@@01@@AMEPARAM@@44/46/01/85@@AMEPARAM@@4446018521

Ma wszystko co potrzeba, sterownik do regulacji prędkości pracy, programy falowania, oraz czujnik zmierzchu... kosztuje mniej od Koralii ;)

"Najważniejszą cechą WP-25, wyróżniającą ten model spośród konkurencji, jest standardowe wyposażenie w zautoamtyzowany sterownik. Dzięki temu urządzeniu za pomocą przycisku "MODE" można w bardzo łatwy sposób programować pracę pompy. Posiada on aż 9 trybów pracy:

• H1: Maksymalna wydajność przy niezmiennej pracy pompy

• H2: Średnia wydajność (ok. 75% maksymalnej wydajności), niezmienna pracy pompy

• H3: Niska wydajność (ok. 50% maksymalnej wydajności),niezmienna praca pompy

• W1: Pompa zmienia swoją wydajność od minimum do maksimum w 8 krokach, za pomocą pokrętła regulacyjnego można dopasować długość trwania interwału

• W2 i W3: pompa stopniowo przyśpiesza i zwalnia zgodnie z zaprogramowanym wzorcem, za pomocą pokrętła regulacyjnego można dopasować długość trwania interwału

Ustawienie wydajności pracy pompy dla trybów W1,W2 i W3:

• S1 = 100% maksymalnej wydajności pompy,

• S2 = 75% maksymalnej wydajności pompy,

• S3 = 50% maksymalnej wydajności pompy.

• ELSE : Tryb rafowego prądu wody, pompa pracuje z losową wydajnością, przez zmienny czas trwania interwału. Tworzy to warunku najbardziej odpowiadające naturalnym.

• Karmienie: po naciśnięciu przycisku “MODE/FEED”, niebieska lampka sygnalizująca “10min” oznacza przerwę w pracy pomp przez 10minut. Po upływie tego czasu lampa zgaśnie, a pompy wróca dopracy. Alternatywnie naciśnij przycisk “MODE/FEED”, by manualnie przywrócić pompy do pracy.

• Blokada: Aby zapobiec przed wprowadzeniem przypadkowych zmian, wciśnij przycisk “SPEED/LOCK” przez 5 sekund. Czerwona lampka “HOLD” zacznie świecić, a pokrętło regulacyjne przestanie działać. Po ponownym wciśnięciu “SPEED/LOCK” przez 5 sekund, by przywrócić działanie pokrętła.

• Noc: Jeśli czujnik światła został podłączony do urządzenia, tryb nocny zostanie aktywowany automatycznie. Czujnik samodzielnie wykrywa wyłączenie oświetlenia i zmniejsza wydajność pomp o 50%. Aby wyłączyć ten tryb odłącz czujnik od urządzenia

Dane techniczne:

Wydajność: 3000-8000l/h

Moc: 8-20W

Wymiary: 8x6cm

Długość przewodu: 160cm (przewód pompy) + 160cm (zasilacz) - łącznie: 320cm"

Opublikowano

Ty mi Karolu napisałeś że Koralie słychać więc posłucham także ciebie w tym wyborze.

Zdecydowałem - kupuję Jebao WP25 choć wiem że to nadmiarowo i zapamiętałem że chyba Seba albo Stan napisał że jvp to nawet w pobliżu jebao nie leżał.

Ślicznie dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Cały czas wahałem się między jakims Tunze , Koralią 12V, a tym Jebao WP10 lub WP25.

Opublikowano

Heniu bierz tego jebao wp-25 ! Sam będziesz pod wrażeniem jak to śmiga. Tylko są dwie wersje tańsza z mniejszą ilością możliwości regulacji, a różnica raptem około 40 zeta.

Opublikowano
...

Uważam że przy większych baniakach będzie to potrzebne chyba że dołożysz dodatkowy cyrkulator/falownik.Może nie koniecznie aż taka duża moc w zbiornikach 170 czy 200cm ale w większych gdzie filtracja mechaniczna i biologiczna jest oparta na jednej głowicy, to chyba warto pomyśleć o większej mocy.

chyba się nie zrozumieliśmy

pisząc o tej jebao 6000l/h i 500 zł miałem na myśli pompę do kaseciaka taką jak do oczek wodnych

Pompa Jebao DC-6000 z kontrolerem __ K-ce (4446593142) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/44/46/59/31/4446593142@@AMEPARAM@@01@@AMEPARAM@@44/46/59/31@@AMEPARAM@@4446593142

którą zaproponował kolega jako wydajny napęd swojego filtra kasetowego do chyba 3metrówki.

Dlatego napisałem że zaczyna się temat wymykać z pod kontroli bo z takim napędem kaseta może odjechać jak odrzutowiec albo zrobić fikoła.

Poza tym wymiary kaseciaka z taką pompą stają się monstrualne.

Ta pompa ma 26cm długości więc sama komora pompy musiałaby mieć co najmniej 30 cm czyli tyle co cały kaseciak.

Robi się jakaś perwersja i gubimy podstawowe założenia kaseciaka.

Stąd cały ten temat i moje wypociny o filtracji i cyrkulacji.

Ale generalnie poparłeś moją wizję rozwiązania problemu a ilość i rozmieszczenie falowników to już decyzja każdego. Ważne że możemy i w kasecie i w baniaku dokładać kolejne pompy i falowniki jak uważamy że za mało albo filtracji albo cyrkulacji, czego trudno dokonać w jednym kuble - trzeba kupować drugi.

dzięki

Gość pemergency
Opublikowano

Heniu widziałem kasetę w morskim 3000L na mocnej pompie red dragona, była w centralnej części zbiornika na tylnej ścianie. Szerokość 15cm, długość 50cm, wlot z prawej i lewej strony, dwa wyloty w centralnej części kaseciaka, jeden skierowany w lewą drugi w prawą stronę... także spokojnie kaseciaka nie wydmucha :D

Opublikowano
Heniu widziałem kasetę w morskim 3000L na mocnej pompie red dragona, była w centralnej części zbiornika na tylnej ścianie. Szerokość 15cm, długość 50cm, wlot z prawej i lewej strony, dwa wyloty w centralnej części kaseciaka, jeden skierowany w lewą drugi w prawą stronę... także spokojnie kaseciaka nie wydmucha :D

o i to jest rozwiązanie by nie zrobić z kaseciaka odrzutowca.

Potrzebne sprawdzone opinie o cyrkulacji przy centralnie umieszczonych dwu wylotach i rozpływie w dwie strony, czy to jest dobre i jak z ewentualnymi cyrkulatorami z boku - chyba zakłócą rozpływ?

Potrzebny dobry sprawadzony i tani patent na rozdwojenie wylotu z pompy ale bez start na "ciągu z dwu luf"

Rozumiem z twojego opisu że to jakby dwa kaseciaki z lustrzanym odbiciem i wspólną komorą pompy. Dlatego taki długi aż 50 cm. Z moich spostrzeżeń na dwu kaseciakach nie ma problemu za małych gąbek nawet przy 3000l/h i czystych gąbkach to najwyżej 1 cm niżej lustro wody, ale na pewno dwie gąbki to podwójna powierzchnia - cenne przy takich przepływach powyżej 3000l/h. Największy spadek lustra ( opory przepływu) stwarza złoże biologiczne a szczególnie stosunkowo drobny Matrix.

Dużo cennych rad wnosisz Karolu - zaczynam widzieć 3 metrowy baniak bez cyrkulatorów z boku a z centralnym dwulufowym kaseciakiem na Red Dragon 6000 albo ten Jebao DC 6000. jeśli jest cichy i nie wibruje a ma przecież regulowany wytrysk! i jest tani.

Cofam swoje obawy o wymykanie się z pod kontroli naszego tematu.:D z radością.

Gość pemergency
Opublikowano

Heniu Jebao 6000 jest niesłyszalny na max obrotach, praktycznie zero wibracji.

Co do tej kasety w morskim to komora pompy jest umieszczona centralnie, woda jest zasysana przez gąbki, tak jakbyś odbił swoją kasetę w lustrze. Powrót to nic innego jak zwykły trójnik "Y", można zrobić regulowany na "lockline", można to również zrealizować na rurkach PVC.

W zbiorniku zamocowane były dwa cyrkulatory, jeden na prawej szybie w jej centralnej części, skierowany na zasys kasety i drugi na lewej stronie, analogicznie. Przypuszczam, że cyrkulatory były tam głownie ze względu na "koraliki" ;)

Woda zatacza dwa koła, jedno w lewo, drugie w prawo - wiadomo o co chodzi chyba...