Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem was zapytać co dodajecie do wody podczas podmiany i czy dajecie jakieś witaminy dla ryb, sól i inne preparaty czy lepiej nie lać nic do zbiornika?

Opublikowano

Po przeróżnych kombinacjach z podmienianiem i uzdatnianiem wody na tą chwilę podmieniam wodę tylko w sobotę i niedzielę ( najmniejsze ryzyko że wodociągi będą czyścić rury ;-) ) i na wszelki wypadek dozuję w czasie uzupełniania wody bezpośrednio lanej z kranu uzdatniacz Seachemu -Prime.

Opublikowano

Ja zacząłem dodawać bezpośrednio do wiadra antychlor Tropicala. Nie wiem czy jest skuteczny czy nie, ale cena jest na tyle przystępna, że kupuję go i liczę,że minimalna ilość tego ustrojstwa raz na 3 tygodnie nie zaszkodzi rybciom. A mam nadzieję, że chlor z łódzkiej wody częściowo zniweluje.

Opublikowano
Chciałem was zapytać co dodajecie do wody podczas podmiany i czy dajecie jakieś witaminy dla ryb, sól i inne preparaty czy lepiej nie lać nic do zbiornika?

Możesz być po tych odpowiedziach w lekkim szoku, ale to minie.

Wszystko co lejemy do baniaków można podzielić na dwie grupy :

1/ Uzdatniacze wody kranowej

2/ twoje itp z tytułu czyli Dopieszczacze wody Malawi.

Ad1

Uzdatniacze mają za zadanie usuwać chlor ewentualnie chloraminę dodawane przez wodociągi oraz metale ciężkie z wody kranowej by nie zatruć naszych kochanych bakterii.

Jak widzisz co koleś to inna szkoła jazdy.

IMHO trzymaj się raczej albo dodawania do kranówy chemicznych uzdatniaczy które szybko usuwają chlor, ale ich wygląd odstrasza od wlewania ( jak dolewanie atramentu do baniaka) - nazwy i marki obojętne.

albo oprzyj podmianki na korpusie 10" z węglem aktywnym i wtedy nic nie dolewasz do wody, a przy okazji możesz załatwić dwa inne problemy - kubełkowanie zwane wiaderkowaniem oraz usuwanie rdzy i wszystkich innych świństw które są w wodzie kranowej.

Rozumowanie kolegi stana jest słuszne choć opiera się na pewności iż w piątek w wodociągach się nie pracuje, a w poniedziałki Sanepid z kolei jeszcze śpi i nie przychodzi na kontrole wody :D a może on ma rację?

Natomiast sypanie soli do kwaszenia ogórów przy podmiankach jako uzdatniacz wody kranowej mnie zdumiewa. Oczywiście wiem że nie jest zabroniona, ale w zupełnie innym celu ją sporadycznie stosujemy. Ciekawe ile solicie rybie ogony i kiedy z Malawki zrobi się rafa koralowa bo sól spożywcza raczej nie usuwa chloru.

W domu mam dwa baniaki odległe o 20m od siebie i od kuchni gdzie jest instalacja wody RO.

W pracy blisko ale rozwiązanie identyczne.

1/ We wszystkich pracują bloki absorbera azotanów więc podmianki tylko raz na miesiąc i po 10%. Czym mniej wymieniamy wody tym jest stabilniejsza i łatwa do utrzymania w idealnym stanie bez pierwotniaków, wahań pH,KH,GH i skoków temperatury.

2/ Nie wiaderkuję tylko korzystam z wody po korpusach z pianką 1-5um + WĘGIEL AKTYWNY który usuwa wszystkie grożne dla ryb i bakterii dodatki w wodzie kranowej. Kupiłem taki wężyk 1/4" do osmozy ( 20 m po 1,3zł/m) i przeciągam na 10 minut do baniaków.

Ad2 - Dopieszczacze wody - to po pierwsze to co ustawia parametry wody i w zależności od tego co mamy w kranie - a co chcemy w Malawce dodajemy je lub nie.

Tu masz pełną dowolność i mnogość preparatów różnych firm - możesz wybierać.

Różne witaminy, bakterie odmulające, chemiczne oczyszczacze wody, usuwanie sinic,glonów itp - stosujesz lub nie ale moim zdaniem jak najmniej chemii i tylko wtedy gdy nie na alternatywy naturalnej.

Gość pemergency
Opublikowano

Podmiana wody przez zawór do podmian (świeża woda leci do zbiornika prosto z kranu przez dwa korpusy sznurkowe 100 mikronów - zabezpieczenie przed syfem z wodociągów), po uzupełnieniu dolewam Seachem Prime

Seachem Prime - środek 10x mocniej skoncentrowany od większości uzdatniaczy na rynku - śmierdzi niesamowicie, usuwa chlor i chloraminę, wiąże metale ciężkie, według producenta zamienia amoniak na nietoksyczną formę, oraz...

...więcej można poczytać o tym produkcie poniżej.

http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html

w języku ojczystym poniżej.

http://erybka.pl/product-pol-7235-Seachem-Prime-100-ml.html

Opublikowano
Podmiana wody przez zawór do podmian (świeża woda leci do zbiornika prosto z kranu przez dwa korpusy sznurkowe 100 mikronów - zabezpieczenie przed syfem z wodociągów), po uzupełnieniu dolewam Seachem Prime

Karol nie wiem ile sekund potrzebuje chlor z kranówy żeby wybić twoje wszystkie bakterie nitryfikacyjne w baniaku. :confused: IMHO jeszcze w Londynie nie odkażali wodociągów.:D bo twoje rybcie żyją czego dalej ci życzę z całego serca i dbałości o ich kondycję.

tu cytat

Kryterium, które określa skuteczność działania środka dezynfekującego jest jego szybkość antyseptycznego działania, ponieważ drobnoustroje wprowadzane przez użytkownika basenu, w ilości do 1 miliarda na osobę, powinny zostać zniszczone i usunięte możliwie jak najszybciej. Według obowiązującej normy prędkość ta wynosi 103 bakterii Escherichia Coli w ciągu 30 sekund. Wymóg ten ma być podwyższony do 104 w ciągu 30 sekund w odniesieniu do trudniejszej do zniszczenia bakterii Pseudomonas aeruginosa. Chlor spełnia w/w wymogi.

żródło http://www.basenypolskie.pl/technologie-basenowe,ocena-metod-wspomagania-dezynfekcji-wody-basenowej

Dolewanie wody i tak robimy powoli by temperatura w baniaku gwałtownie nie spadała więc wymień ten sznurek 100um na piankowy 5um a w drugi korpus wsadz wkład z węglem aktywnym - masz 100% pewności, a ten Seachem Prime sprzedaj komuś kto dalej wiaderkuje co tydzień.

Opublikowano

...koledzy ! Takie było pytanie jak wyżej , które zadał Bandzik04 a my już wchodzimy w techniczną stronę podmian co nie jest istotą tego pytania:)

Opublikowano
Dolewanie wody i tak robimy powoli by temperatura w baniaku gwałtownie nie spadała więc wymień ten sznurek 100um na piankowy 5um a w drugi korpus wsadz wkład z węglem aktywnym - masz 100% pewności, a ten Seachem Prime sprzedaj komuś kto dalej wiaderkuje co tydzień.

Ja nie wiaderkuje jak to nazwałeś. Mam korpus z węglem a i tak dodaję Seachema Prime. A po za tym po co sprzedawać coś co się już zakupiło i zawsze może się przydać.

Czy podmianę wody poprzez korpus z węglem robimy powoli tylko z tego powodu aby temperatura nie spadła?