Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkie wymienione przez Ciebie ryby są haremowe 1+2 to za mało. Czasem sie uda bo tak się ulozy. czasem samiec potrafi pomimo tego, że jest rybą haremową przeżyć kilka lat z jedna samicą. Jednak pyszczaki są zawsze w pewnej mierze niobliczalne. Decyduje temperament samca. Nie znaczy to jednak, że redułą jest to aby te ryby żyły w parkach czy trójkątach, gdyż naturalnie są haremowe. Uważam, że powinieneś dawać ryby w układzie 1+3 jako absolutne minimum. Malawijskie samotniki to inna bajka. Wystarczy nawet para choc jest to ryzykowne rozwiązanie. Sprawdza się np u części Melanochromis. W Twoim akwarium jednak maksymalnie powinieneś zostawić saulos + sprengerae. Zarówno socolofi jak i red redy są do tego akwarium za duże.

Opublikowano

To w takim razie mam na wydaniu 5 sztuk red reda,około 2-3 miesięcy ,u mnie są miesiąc a jak kupowałem powiedziano mi,że mają 2 miesiące jeśli wierzyć sprzedającemu.Jak ktoś jest chętny z Krakowa to nie ma sprawy oddam w dobre ręce.Z tym większym baniakiem to jest wielki problem ponieważ nie mam więcej miejsca.Zaczynam dopiero z akwarystyką i zakładałem wszystko od zera.Szafka,osłona przerobiona i wiele innych,zresztą wiecie jak jest i pochłonęło mi to wiele funduszy,wiec zmiana na większe nie wchodzi w grę(przynajmniej na razie).Chce zostawić saulosi i dokupić sprangerae,ale jest problem z socolofi bo to rybki mojej żony,a wczoraj powiedziala,że jak pozbędę się socolofi to ona nawet nie będzie dawała rybkom jeść nie mówiąc o obserwowaniu ich.I mam dylemat co zrobić.Haremy zrobie tak jak zalecacie1+3 I to wszystko.A w ogóle to nieraz mam nerwa na to akwa.A to pokarm pływający wpada do skimmera,a zakupione trzy duże opakowania,a to saulosi jakiś osowiały i tak mam myslenice,ale za nic w świecie nie zrezygnowałbym z tego.Trochę przynudzam i schodzę z tematu,ale wszystkim dzięki z rady.Są dal mnie bardzo cenne.Pozdrawiam

Opublikowano

Dlaczego kobiety zawsze muszą stwarzać problemy? A jak trafi się kobieta bezproblemowa to okazuje się że jest to wyjątek który potwierdza regułę?. Zrobisz jak uważasz, lecz musisz się pozbyć ryb żony. Inaczej ryby będą źle się rozwijały. Nie mamy siły pisać o konsekwencji trzymania za dużych ryb w małym zbiorniku bo jest dużo tematów. Poczytajcie o tym i może żona zrozumie swój błąd. Powodzenia w pertraktacjach.

Opublikowano

Opcja są dwie albo pobiegać z metrówką i pomierzyc chatke albo zrozumieć, że akurat u pyszczaków i jeden gatunek moze wygladac cudnie ;). Jednogatunkowe saulosi to jakby 2 w 1 a zachowania bardzo ciekawe ... choć ja zaprzeczę tezie o kobietach moja wstrzymała mnie tylko o troszkę planowałem baniak 240 cm a wtedy przejście do kuchni miałoby tylko 50 cm więc trudno się z nią niezgodzić ;) ... poza tym nigdy nie protestowała.

Opublikowano
Moja też jest cudna, tylko przestawia mi graty jak sprząta. Nie wiedzieć czemu denerwuje ją jak na podłodze leży jakaś rurka czy plexi :).

i tak w prosty sposób przeszliśmy od heremów 1+2 do własnych 1+1.

Kolego sprawa jest prosta. Nie walcz i broń Boże nie pozbawiaj jej tych ryb. Wytłumacz jej że jej ukochane rybki za chwilę będą zbyt duże do tego baniaka i jeśli chce ich dobra musi ci wskazać miejsce na większy baniak.

Nie znasz inwencji twórczej kobiet.

Na 100% masz duży baniak , choć część obsady i damską rękę karmiącą swoje ulubienice.