Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem testy na pH, NO2 i NO3 z JBL ze względu na znacznie dokładniejszą skalę niż Tetry.

Oto wyniki od startu:

e384a5ba1e4a7b4cef3e5d026d1d3606.jpg

Przy okazji zmierzyłem też kranówkę i wyszło mi NO3 ok 1. Aż nie chce mi się wierzyć. Zastanawiam się czy dobrze trząsłem próbówką przez tą minutę, choć ręka mi chodziła jak za starych, dobrych młodzieńczych czasów ;) Po 10 minutach zawartość próbówki była zmętniała i z proszku nadal wychodziły bąbelki. Czy coś nie tak z tym testem? Czy też to normalne?

Mam wrażenie, że w poniedziałek zapuszczę rybki... :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Kupiłem testy na pH, NO2 i NO3 z JBL ze względu na znacznie dokładniejszą skalę niż Tetry.

Oto wyniki od startu:

e384a5ba1e4a7b4cef3e5d026d1d3606.jpg

Przy okazji zmierzyłem też kranówkę i wyszło mi NO3 ok 1. Aż nie chce mi się wierzyć. Zastanawiam się czy dobrze trząsłem próbówką przez tą minutę, choć ręka mi chodziła jak za starych, dobrych młodzieńczych czasów ;) Po 10 minutach zawartość próbówki była zmętniała i z proszku nadal wychodziły bąbelki. Czy coś nie tak z tym testem? Czy też to normalne?

Mam wrażenie, że w poniedziałek zapuszczę rybki... :)

Wysłane z telefonu

Dobre testy wiele wyjaśniły.

Masz NH4 -0 i NO2 - 0 ( ta różnica w kolorze między 0,01 a 0,025 to tylko dla kobiet widoczna)

możesz wpuszczać rybki choćby dziś.!!!

Nie podmieniaj wody i nie czyść gąbki przed wpuszczeniem ryb, bo masz NO3 -5mg/l i do 20mg/l nic nie rób z wodą. To jest widoczna przewaga startu na WA zawsze NO3-5mg/l idealnie czysto w baniaku bez śmierdzących i zgniłych odpadów ze startu.

To był piękny start na WA a kawa coraz bliżej:D

Opublikowano

Akwarium w zasadzie dojrzałe a dziś okazało się, że rybki może będą pod koniec miesiąca :(

Niby mógłbym wziąć już jeden gatunek ale po co płacić dwa razy za przesyłkę z TanMal.

I tu pytanie - ile bakterie wytrzymają bez obsady? Czy może je dokarmić kilkoma kroplami WA co kilka dni czy może jedzenia dla rybek wrzucić?

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Akwarium w zasadzie dojrzałe a dziś okazało się, że rybki może będą pod koniec miesiąca :(

Niby mógłbym wziąć już jeden gatunek ale po co płacić dwa razy za przesyłkę z TanMal.

I tu pytanie - ile bakterie wytrzymają bez obsady? Czy może je dokarmić kilkoma kroplami WA co kilka dni czy może jedzenia dla rybek wrzucić?

Wysłane z telefonu

Piotrze a w Malawianie nie mają? jakiś nowy się pojawił dostawca ryb masz tu na forum ,

Do końca miesiąca jeszcze 20 dni.

Nie paskudz sobie baniaka pokarmem daj tylko raz i tylko dwie krople WA dziś lub jutro żeby bakteriom się nie nudziło one poczekają a jak wcześniej załatwisz rybki to bez problemu możesz wpuszczać.

Dziwne ale wygląda na to że przy starcie na WA najpierw zamawiamy rybki a potem dopiero startujemy wlewając WA i Prodibio Biodigest. i po starcie mamy zawsze NO3 o 5 mg/l wyższe niż startowe - więc nie podmieniamy wody przed wpuszczeniem ryb.

Wszystko się pozmieniało - nie uważasz.

Opublikowano

U mnie plusem jest prawie zerowe NO3 w kranie.

W sumie popełniłem błąd bo trzeba było sobie zarezerwować rybki, no ale nie wiedziałem, że jest taka opcja i nie przewidziałem, że mogą być kłopoty z ich dostępnością.

Z malawiana nie chcę brać bo się zraziłem. Nie wspomnę o długim czasie czekania na odpowiedź (dla mnie oczywiście, bo dla innych dzień to mało) ale zamawiałem Dainichi Cichlid w wersji baby a dostałem small. :(

Wysłane z telefonu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rybki pływają od kilku dni. Chyba mają się dobrze, w każdym bądź razie nie skarżą się ;)

Przybyło kilka małych kamieni, które, moim zdaniem, "robią robotę" czyli dopełniają wystrój akwa.

95d888926ca25eb685b0b60b39a5e3fd.jpg

Wysłane z telefonu