Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bardzo dużo filmów oglądam na YT i coraz częściej dochodzę do wniosku, że pewne tu obowiązujące prawdy powinny być zrewidowane, a przynajmniej zmodyfikkwane. I nie chodzi tylko o kwestję obsady, ale również o wystrój akwarium. Tu mamy demasony w skalnym gruzowisku i każdy samiec może znaleźć swoje mini terytorium. U nas tendencja na Forum jest wręcz odwrotna (bo cyrkulacja najważniejsza). Trudno o zgodę w akwarium, gdy trzeba walczyć o każdy skrawek kamienia.

Dopiero dziś znalazłem czas żeby obejrzeć ten dwugodzinny film - rewelacja :-)

Jakby kogoś interesowało to tu jest link do tematu opisującego jak powstawał zbiornik z demasoni (AJK AQUARIA)

http://www.cichlid-forum.com/phpbb/viewtopic.php?f=9&t=302146&sid=23cab8ba9fc471c23495633ccaa5ec96
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem kilka fajnych filmików. Zaletą ich jest to, że nakręcone są przez amatorów (malawistów:))...takich jak my. Bez tego całego sprzętu...pianek, butli i całej reszty. Same fajki i kąpielówki:) Wszystko na max kilku metrach...Zazdrość bierze.

Ten, albo podobny filmik był już chyba, ale fajnie to wygląda.

No i na koniec coś jeszcze.

Edytowane przez pozner
  • Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 21.05.2017 o 06:24, piotriola napisał:

Bardzo fajny dokument. Od razu moją uwagę zwróciły dwie rzeczy.

1/ Przez cały film lektor powtarza, że skały w jeziorze są granitowe, a do tej pory czytałem tutaj i nie tylko, że są wapienne. Jak to jest na prawdę?

2/ Ten fragment też dał mi do myślenia. 

"Głównym pożywieniem jest kobierzec glonów pokrywających skały. Glony mają znakomite warunki do wzrostu przy stale docierającym, tropikalnym słońcu i ciągłym dopływie do jeziora składników odżywczych przynoszonych przez 14 dużych rzek. Odchody ryb również zwiększają ilość tych składników. Ryby zasilają rośliny, którymi się żywią"

Może nie ma co zbytnio demonizować negatywnej roli, gdzieś tam zgromadzonych za lub pod kamieniem, kupek. Jak widać, przy prawidłowo funkcjonującym biologicznym oczyszczaniu wody, mogą odgrywać wręcz pozytywną rolę. I jeszcze:

"Tworzą go (ten kobierzec) zróżnicowane grupy jednokomurkowych glonów nitkowatych, niezliczone bakterie, drobne skorupiaki, oraz inne organizmy jednokomurkowe."

Warstwa glonów na skałach zwiększa możliwość osiedlenia się na nich/wśród nich różnych bakterii, w tym pewnie nitryfikacyjnych. Warto mieć ich jak najwięcej. Wątpię w to, że goły kamień daje takie możliwości.

• Dziękuję 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.