Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolejny filmik Petera Barnes`a.

Te maluchy to prawdopodobnie Dimidiochromis kiwinge. Ciekawe dlaczego nie mają ochrony samicy...albo samca, jak na tym filmie;

Samiec pewnie odpłynął, żeby odciągnąć uwagę od młodych dużo większego od siebie intruza. Podobne zachowanie zauważyłem u samicy Protomelasa steveni. Gdy zbliżało się zagrożenie, odpływała od młodych, starając się skupić na sobie uwagę. Może na pierwszym filmie rodzice uznali, że młode są na tyle duże, że już nie potrzebują opieki. Nie zauważyłem, żeby jakieś młode zostało złapane.

Edytowane przez pozner
  • Dziękuję 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

2 miesiące temu pokazała się prawdziwa perełka, materiał przygotowany przez Spreinata i Mullera. Ponad 2h kompleksowo opisujące życie pyszczaków.

Miłego oglądania☺

• Dziękuję 3
Opublikowano

Mam coś dla amatorów saulosarium ( @Pleziorrocoś dla Ciebie:)) Tak to chyba powinno wyglądać z saulosi.

Jeszcze jeden fajny filmik tego autora. W ogóle zachęcam do obejrzenia wszystkich jego filmików, rewelacyjnie się ogląda, a poza tym mogą być inspiracją w kwestii obsady:)

• Dziękuję 2
Opublikowano (edytowane)

chyba nie przejdzie .. 75g to w przybliżeniu 120x50x50 a tu demason z cynotilapią i jakby tego było mało trewek w 120 cm i na dokładkę pływa tam jakieś 35 ryb ..

oglądałem filmiki tego AJK - bardzo fajne zbiorniki :)

Edytowane przez michal_j
Opublikowano

Powrócę do poprzedniego materiału. Trochę dziwi mnie tak małe zainteresowanie tym filmem. Zwrócę może uwagę na kilka fragmentów z tego filmu. Szkoda że ten film jest po ichniemu:D, ale i tak to jest świetny materiał poglądowy. Może ktoś, kto biegle włada tym "pogańskim":e_biggrin: językiem, przekaże nam jakieś ciekawe informacje.

Tak więc co zwróciło moją szczególną uwagę:

4.36 i 36.40 pyszczaki potrafią pływać do góry nogami. Kiedyś była zażarta dyskusja na ten temat i proszę, jednak potrafią.

coś dla @tom77, 22.40 i 1.41.40, w pierwszym czasie jest nowy (przynajmniej dla mnie) wyjadacz, Protomelas annectens. No i ta Tanzania...rewelka.

27.45 i 1.43.40 coś dla chętnych na zakup Mylochromis labidodon, koniecznie trzeba rozrzucić na dnie drobne kamyki, żeby poobserwować żerowanie tej ryby.

1.50.30 Rewelacja. Polujące Aulonocary. Jak wiadomo, Aulonocary mają receptory wykrywające ruch mikroorganizmów w piasku. Tu pięknie widać jak polują.

15.31...a my tyle płacimy za te ryby:(

Na koniec coś z przymrużeniem oka. To dla tych, których razi wrak statku w akwarium;)...od 29.52.

Jeszcze powraca kwestia pasów. Tu też widać różnice...i to nie tylko u Cynotilapii, ale również u Tropheopsów (9.10 i 45.10) ale jest tego więcej.

• Dziękuję 1
Opublikowano
9 minut temu, michal_j napisał:

chyba nie przejdzie .. 75g to w przybliżeniu 120x50x50 a tu demason z cynotilapią i jakby tego było mało trewek w 120 cm i na dokładkę pływa tam jakieś 35 ryb ..

Bardzo dużo filmów oglądam na YT i coraz częściej dochodzę do wniosku, że pewne tu obowiązujące prawdy powinny być zrewidowane, a przynajmniej zmodyfikkwane. I nie chodzi tylko o kwestję obsady, ale również o wystrój akwarium. Tu mamy demasony w skalnym gruzowisku i każdy samiec może znaleźć swoje mini terytorium. U nas tendencja na Forum jest wręcz odwrotna (bo cyrkulacja najważniejsza;)). Trudno o zgodę w akwarium, gdy trzeba walczyć o każdy skrawek kamienia.

• Dziękuję 5
Opublikowano (edytowane)

Odnosząc się do superfilmu z postu 146

7 godzin temu, pozner napisał:

coś dla @tom77, 22.40 i 1.41.40, w pierwszym czasie jest nowy (przynajmniej dla mnie) wyjadacz, Protomelas annectens. No i ta Tanzania...rewelka.

Pozner – dzięki:icon_smile:, dwa wymienione przez Ciebie fragmenty filmu obrazują coś co nazwałbym moim „akwarystycznym marzeniem”, które właśnie realizuję:

Dnia 8.01.2017 o 12:35, tom77 napisał:

Punktem wyjścia było połączenie Mdok z Taeniolethrinopsami. Dla osiągnięcia tego celu od kilku lat dążyłem do postawienia większego zbiornika.

A’ propos Protomelasa:
Kilka lat temu Ad Konings zamieścił w Magazynie Akwarium artykuł o „wyjadaczach”  towarzyszących Taeniolethrinopsom. Zaliczył do nich poza Placidochromisami [phenochilus (Mdoka), sp.„phenochilus gissel”, sp.„phenochilus tanzania”, electra] oraz Cyrtocarą moorii, również Protomelasa annectens.

PS. Przypomniałeś mi o potrzebie napisania kolejnego odcinka o kompletowaniu mojej obsady (w arcie o non-mbunie w 200cm). Nie samym rozliczaniem podatków żyje człowiek...jest jeszcze...ogród:icon_smile:
Pozdrawiam Non-mbunowców.:icon_smile:

Edytowane przez tom77
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, tom77 napisał:

A’ propos Protomelasa:
Kilka lat temu Ad Konings zamieścił w Magazynie Akwarium artykuł o „wyjadaczach”  towarzyszących Taeniolethrinopsom. Zaliczył do nich poza Placidochromisami [phenochilus (Mdoka), sp.„phenochilus gissel”, sp.„phenochilus tanzania”, electra] oraz Cyrtocarą moorii, również Protomelasa annectens.

Ale Protomelas z niego wyszedł. Protomelas żywemu nie przepuści. Nie wiadomo, czy bardziej żeruje, czy odpędza konkurencję. Charakterek bierze górę.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.