Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie dotyczące budowy akwarium. Ma ono mieć wymiary: 160 szerokość, 40 długość, 50 głębokość. A samo pytanie, a właściwie dwa brzmią:

1. Czy budowa akwarium jest tańsza od kupna gotowego, czy nie?;

2. Jakich materiałów użyć do budowy?

Opublikowano

Na pewno pomyliły Ci się wymiary ;-). Pewnie miało być 160 długość , 40 wysokość i 50 głębokość. Według mnie przy tej długości to jak nic bym szedł w 60 wysoko i 60 szeroko (głęboko).

Jeżlei chodzi o sprawę samodzielnego kljenia zbiornika to jeżeli wiesz jak i umiesz klejić akwarium to sporo i to dużo wyjdzie klejenie samodzielne akwarium. W Poznaniu jest nawet fajna hurtownia ze szkłem(Szkłobud) i ceny mają superaśne.

Opublikowano

Wymiary ok, długość( od frontu do tła) nie może być większa niż 40, 45 cm, bo komoda ma 5 dych, a nie chcę mieć na styk. Wysokość 60 ok, może być. Szkło tak z 10mm, nie?

Opublikowano
1. Czy budowa akwarium jest tańsza od kupna gotowego, czy nie?;

2. Jakich materiałów użyć do budowy?

ad1. - jest tańsze

ad2. - szkło i silikon akwarystycznyl

.Poniżej masz link potrzebny do przeliczeń jeżeli chodzi i grubość szkła.

http://www.denbraven.pl/poradnik-sz.php?id=25

Jeżeli sam nigdy tego nie robiłeś to przemyśl to zanim zaczniesz kleić!

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jak nie chcesz na styk to rób 160x48x60. Każdy centymetr się liczy a przy tej długości i wysokości to jest ładnych kilkanaście litrów.

Ale przecież nie o ilość litrów chodzi, tylko o to by ryby miały gdzie pływać.;)

Opublikowano

No to w czym problem dawaj równo z blatem i gotowe zawsze te parę centymetrów do pływania więcej a tak sam poeierzchnię dna ograniczasz moim zdaniem niepotrzebnie.

Opublikowano

Jest gruba, z 25 mm. Już kiedyś stało tam akwarium 112 litrów. Uważam, że moja komoda jest solidniejsza od niektórych szafek pod akwaria.