Skocz do zawartości

Ślimaki Military Helmet - czyli jak poradziłem sobie z okrzemkiem i glonami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie się wydaje, że moje Helmety wyżarły wszystkie okrzemki, przynajmniej tak wygląda gołym okiem. No i pojawia się takie pytanie - czy znajda sobie coś do jedzenia w akwarium, czy trzeba je czymś podkarmiać?

Opublikowano
11 godzin temu, Yacek napisał:

Mnie się wydaje, że moje Helmety wyżarły wszystkie okrzemki, przynajmniej tak wygląda gołym okiem. No i pojawia się takie pytanie - czy znajda sobie coś do jedzenia w akwarium, czy trzeba je czymś podkarmiać?

Według mnie nic nie wrzucaj, szkoda pysi. Ślimaki zawsze coś znajdą, choćby brudek na przedniej szybie.

• Lubię to 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie. Czy pojawiające się na allegro biało-różowe ślimaki to prawdziwe helmety? Żeby się potem nie okazało, że to jakieś inne stwory i rozmnażają się bez umiaru...

Opublikowano

Zdjęcie sprzed 2 lat. Wtedy białe helmety były nowością. Moim zdaniem same w sobie są ładniejsze, ale czarne są w akwarium mniej widoczne. Skuteczność taka sama - dobra.  Wydaje mi się, że trochę lepiej spisują się małe i średnie niż duże.

• Lubię to 4
Opublikowano

Mam helmety we wszystkich swoich zbiornikach od 7 lat (tyle ma wątek🙂). Białe jajeczka (które na czarnym helmecie nie są ozdobą i nie bardzo można je usunąć) przydarzyły mi się w akwa 100cm przez okres 1-2 lat, w akwa 200cm przez okres 0,5-1 roku, a w 160cm i małych zbiornikach pomocniczych nie było ich nigdy. "Plagi" jakoś same zanikały. Nie zaobserwowałem żadnych prawidłowości, no może taką, że jajeczek nie było, gdy w zbiorniku były same małe i średnie helmety.

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...