Skocz do zawartości

Ślimaki Military Helmet - czyli jak poradziłem sobie z okrzemkiem i glonami

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mój serpentynit pokrył się krasnorostami. Wpuściłem helmety. Po kilku dniach stwierdzam, że nawet jeśli nie wyczyszczą wszystkiego dokładnie, to te "plamy" tylko dodają kamieniom uroku. No - ale co kto lubi ;))

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jako, że nie chcę ich sprzedawać, pozwolę sobie tutaj napisać... może moderator przymknie oko ;).

Mam do oddania w dobre ręce 5 pracowitych Hełmów, u mnie w 280l opędzlowały kamienie i szyby do gołego, ale w związku z przesiadką na nowy baniak i chęć posiadania zarośniętego glonem tła, muszę pozbyć się służb porządkowych.

Ślimaki zdyscyplinowane, rozpoczną pracę we wskazanym poprzez położenie delikwenta miejscu. Oferta raczej dla osób z Wawy i okolic, nie będę w te upały wysyłał żywych stworzeń w podróż.

Opublikowano

No nie wiem, nie wiem, chciałem oddać do uczciwej pracy, ale widziałem Twoje kamienie, nie wiem czy skazywać je na takie zesłanie i niewolniczą pracę :)

Ok, jako że Śpioch był pierwszy, sprawę uważam za zakończoną.

Opublikowano

A moje od momentu wpuszczenia do wody protestują. Z pięciu zostało już 4, które okopały się piachem i stoją w praktycznym bezruchu. Mogę je czymś zachęcić do pracy?

Opublikowano

Mam wrażenie, że wszystko zależy od wieku ślimaków. Jak kupiłem i pewnie były młode to 5 szt. w 300l przez kilka tygodni oczyściły całe tło i kamienie. Teraz kamienie są zarośnięte, tło w połowie tylko czyste a ślimaki raczej w piasku siedzą i odpoczywają... Może dorosły i nie potrzebują już aż tyle jedzenia lub ich aktywność spada?

Wysłane z telefonu