Skocz do zawartości

Moje 375L

Mahone

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to już na pewno odbiega od tematu.

Osobiście nie jestem zwolennikiem dwóch kubełków i uważam że nie dadzą rady mechanicznie. Kubeł HW 304 i głowica 2000l/h z gąbką. Ewentualnie pomyśl nad narurowcem.

złośliwość pomijam, a w sprawie 2 kubełków się z tobą oczywiście zgadzam mimo że nie mam tak dużego doświadczenia jak ty.

IMHO wystarcza faktyczny wypływ ok 1800l/h ( czyli tyle ile daje pompa CO w narurowcu) i filtracja na zwykłej gęstej gąbce np ppi45 oraz 1 litr Matrixa na ten 375l baniak ( tyle zaleca Saechem jego producent). Woda kryształ a biologia nie do zachwiania nawet z przerybieniem.

I co to może być za ustrojstwo??

Skoro tak mowisz Meszek to naślepo wierzę w Twoje duże doświadczenie.

Jakie doświadczenie, to tylko moje spostrzeżenia. Każdy ma inne. Sam widzisz, że zwolennicy posiadania dwóch kubłów.

Poczytaj sobie o tm "kaseciaku" czyli filtrze panelowym http://forum.klub-malawi.pl/filtr-kasetowy-akwarium-t23333.html.

Ja nie mam w ogóle kubełka mam filtr "hamburga"trochę zmodyfikowanego przez siebie http://forum.klub-malawi.pl/filtr-hamburg-parametry-wody-kubelka-t21511.html

O narurowcu mosz prawie całe forum. Jak widać co kraj to obyczaj. Ile ludzi tyle opinii.

Usiądź na spokojnie zastanów się co chcesz:-)

Nowości z mojego baniaka :)

Wczoraj uruchomiłem nowy kubeł HW-304A oraz zmieniłem napowietrzacz na Eheim Air Pump 400.

Powiem odrazu że HW-304 odrazu spełnił moje oczekiwania, w toni nie pływają większe elementy zanieczyszczeń, co znaczy że nawet biolog w takim akwarium musi mieć znacznie więcej niż te 1000L/H. Co do samego filtra tak jak do 302 nie mam żadnych zastrzeżeń, cicha i wydajna praca za małe pieniądze.

Co do napowietrzacza, jest całkowicie niesłyszalny a dowodem na to jest że moja żona która ma bardzo wyczulony słuch pyta mnie dzisiaj czemu akwarium nie wydaje żadnych dźwięków :) ma bardzo fajny design oraz płynną regulacje przepływu powietrza.

Będę starał się wkońcu dodać zdjęcia dziś lub jutro, oraz obiecany filmik :)

Proszę moderatora o skasowanie postów nie na temat. Dzięki

Cieszę się że jesteś zadowolony. Skoro 302 był ok to 304 może być tylko lepsza. Ja mojego w tej cenie nie zamieniłbym na nic innego.

Załóż jakiś prefiltr albo korpus przed zasys z filtra tak jak ja zrobiłem. Jak będziesz wymieniał wkłady w korpusie co tydzień, to nie odczujesz spadku przepływu.

Podejrzewam że dobrze ze zrezygnowałeś z lampy ponieważ masz więcej miejsca w koszach. Jak możesz rozwiej moje wątpliwości ja mam dziurę na lampę zabiera tylko miejsce... Co dalej z hw 302?

Pozdrawiam.

Cieszę się że jesteś zadowolony. Skoro 302 był ok to 304 może być tylko lepsza. Ja mojego w tej cenie nie zamieniłbym na nic innego.

Załóż jakiś prefiltr albo korpus przed zasys tak jak ja zrobiłem. Jak będziesz wymieniał wkłady w korpusie co tydzień, to nie odczujesz spadku przepływu.

Podejrzewam że dobrze ze zrezygnowałeś z lampy ponieważ masz więcej miejsca w koszach. Jak możesz rozwiej moje wątpliwości ja mam dziurę na lampę zabiera tylko miejsce... Co dalej z hw 302?

Pozdrawiam.

Mam założony prefiltr na rurce w baniaku oraz w koszyku na samym dole filtra jest położona włoknina która zajmuje 1/4 wysokości koszyka na to położony jest grys koralowy który jest również pełnym wypełnieniem pozostałych 3 koszy. Korpus przed zasys? Możesz jakieś zdjęcie przedstawić bo nie bardzo rozumiem jak to wygląda i co to jest? Ja niemam żadnej dziury i napewno wchodzi więcej wkładu biologicznego do modelu bez lampy. 302 będzie jako awaryjny kubeł. Co do 302 byłem zadowolony w baniaku 112l bo w 375 nie wyrabiał

• 1 rok później...