Skocz do zawartości

Moje 375L

Mahone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym przedstawić mój mały kawałek Malawi.

Wszystko zaczęło się 14 lat temu gdy nie miałem jeszcze żadnej wiedzy na temat Malawi. W moim 112l baniaku pływał mix pyszczaków a żeby tego nie było mało to mix składał się z pielęgnic malawi jak i tanganiki, i tak z tego mixu uchował się samiec red reda z innym samcem jakiegoś tropheusa z tanganiki. Na początku tego roku oba padły już ze starości, w końcu miały te 14 lat. Wtedy pomyślałem co by tu ogarnąć i tak znalazłem się na tym portalu. Trochę poczytałem trochę popytałem i padło na Saulosi żyły w tych 112L może z 2 miesiące gdy stwierdziłem że to jest jednak kotnik a nie akwarium i tu pojawia się moje 375L o którym napiszę niżej ;)

Akwarium:

150x50x50 375L (tylna szyba oklejona czarną folią) z pokrywą aluminiową

Oświetlenie:

- Hagen LifeGlo II & Hagen PowerGlo (T5 39w) - czas świecenia 10:00 - 20:00

- Listwa LED niebieska 120cm - czas świecenia 6:00 - 10:00 & 20:00 - 00:00

Sprzęt:

- HW-304A - Wypełniony grysem koralowym - pełni funkcję biologa

- Aquael Circulator 2000 - Założona drobna gąbka - pełni funkcję mechanika

- JVP 102-B

- Eheim Air Pump 400

Wystrój:

- Piasek kwarcowy Kreisel (50kg)

- Czarny łupek (60-70kg)

Rośliny:

- Anubias Barteri (2x)

- Nurzaniec Torta (5x)

- Cryptocoryna (1x)

Obsada:

- Metriaclima Estherae RED-RED F1

- Pseudotropheus Saulosi F1

- Metriaclima Callainos Cobalt Blue F1

- Labidochromis sp. Perlmutt F1

Obecnie 36 sztuk młodzików, planowo zostanie 20 sztuk w haremach 1+4

Pokarm:

- O.S.I. Spirulina Flakes

- Naturefood Premium Cichild Plant

- Naturefood Premium Cichild

- Dainichi Cichild Color Supreme

- Ichthyo Trophic Solowiec (Artemia)

- Ichthyo Trophic Kryl Drobny

Parametry Wody:

- PH - 7,8

- NO3 - 15-20

- NO2 - 0,025

- NH4 - 0

BIO-CHEM:

- Testy kropelkowe JBL

- AZOO 11in1 SUPER-BIO BACTERIA (Polecone przez Malawiana)

- Sera Bio Nitrivec

- Tetra AquaSafe

- Seachem Purigen

Zdjęcia dodam w przyszłym tygodniu!

• 3 tygodnie później...

Czytając Twój post zastanawiałem się właśnie czy ten 302 da radę.

Ja posiadam Aquael Circulator 2000 i HW 304 z korpusem jako prefiltr pracującego jako biolog i jest aż nadto przy 20 młodzikach w 350. Jeśli fundusze Ci pozwalają i jeśli uważasz to za słuszne dokup 304 a z 302 zrób pasywnego mechanika podłączonego przed biologa.

Co do pływania różnych rzeczy w toni to zawsze będzie coś pływać nie wiadomo przy jak przesadzonej filtracji. Np u mnie jak się bliżej przyjrzy, to widać mnóstwo ledwo zauważalnych pęcherzyków powietrza od deszczowni. Mimo wszystko i tak ją stosuję mimo że ładnie to też nie wygląda. Sam musisz sobie odpowiedzieć czy filtr usunie te drobinki czy nie.

Żaden Hi-tech zasys z akwa do wlotu hw302 wylot z niego do zasysu hw304 wylot z niego do akwa (Połączone szeregowo). Jedynym problemem może być różna średnica węży na co spokojnie można zaradzić. Chyba że nie masz miejsca pod akwarium. Więcej wiary w siebie nic tak nie zadowala jak efekt własnej pracy. Ale też nic tak nie ...denerwuje jak nie idzie. Szkoda wydawać pieniądze po to by leżały bezproduktywnie w szafie. Jak byś używał 302 pasywnie to pamiętaj by wyciągnąć z niego wirnik zmniejszasz wtedy opory wewnętrzne.

Co do gąbek to ja do swojego zanim wiedziałem o prefiltrach i inych wynalazkach kupiłem coś takiego:

AQUAWILD Bio-Sponge [L] 25x25x5cm __ Gąbka gruba (4387821546) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/43/87/82/15/4387821546@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@43/87/82/15@@AMEPARAM@@4387821546

i docinałem do filtra. Jednak nie polecam rozmiaru L bo w moim przypadku kruszyła się i strzępiła już wciągu miesiąca. Trudno mi stwierdzić dlaczego.

Czy wyciąganie tego wirnika jest konieczne? Gdzie on się znajduje i czy łatwo to zrobić? Myślę że średnica rurek będzie taka sama

-- dołączony post:

Czytalem teraz trochę o instalacji szeregowej kubełków i wszędzie piszą że zmniejsza się znacznie przepływ wody i generalnie polecają bardziej aby kubełki pracowały oddzielnie. Tak więc pytanie, mając na uwadze ze w baniaku mam circulatotra 2000, jak mam zagospodarować dwa kubły 302 biolog a 304 mechanik czy na odwrót? Zaznaczam że jeden musi być mechanikiem bo dużo farfrocli mi pływa po baniaku a to cholernie mnie irytuje :)

temat wybiegł poza ramy przedstawiania się.

jeśli oczekujesz porad w temacie twojej filtracji i jak usunąć te farfocle to podłącz się do we właściwym miejscu do istniejącego tematu.

2 kubły i circulator to chyba przesada ja mam w 450 jeden kubeł i circulatora 2000 ale teraz zrobiłem kaseciaka wedgług projektu kolegi Deccorativo i działa czwarty dzień a woda jest super mam tylko 2 gąbki i węgiel w środku także poczytaj i zobacz tam nawet jest stwierdzone że biologie też możesz tam mieć i nie potrzebujesz żadnego kubła!

2 kubły i circulator to chyba przesada ja mam w 450 jeden kubeł i circulatora 2000 ale teraz zrobiłem kaseciaka wedgług projektu kolegi Deccorativo i działa czwarty dzień a woda jest super mam tylko 2 gąbki i węgiel w środku także poczytaj i zobacz tam nawet jest stwierdzone że biologie też możesz tam mieć i nie potrzebujesz żadnego kubła!

rayan odpuść - każdy podąża swoją drogą.

dołączyłeś do grona kaseciarzy- opisz więc w temacie swój filtr i wrzuć fotki.

Niemal każdy konstruktor i jego egzemplarz wnosi nowe do tego projektu.

Gdybym miał robić następny - byłby jeszcze inny od dotychczasowych, a zrobiłem już trzy sztuki.

rayan odpuść - każdy podąża swoją drogą. dołączyłeś do grona kaseciarzy- opisz więc w temacie swój filtr i wrzuć fotki. Niemal każdy konstruktor i jego egzemplarz wnosi nowe do tego projektu. Gdybym miał robić następny - byłby jeszcze inny od dotychczasowych, a zrobiłem już trzy sztuki.

Ale to już na pewno odbiega od tematu.

jak mam zagospodarować dwa kubły 302 biolog a 304 mechanik czy na odwrót? Zaznaczam że jeden musi być mechanikiem bo dużo farfrocli mi pływa po baniaku a to cholernie mnie irytuje

Osobiście nie jestem zwolennikiem dwóch kubełków i uważam że nie dadzą rady mechanicznie. Kubeł HW 304 i głowica 2000l/h z gąbką. Ewentualnie pomyśl nad narurowcem.