Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym przedstawić mój mały kawałek Malawi.

Wszystko zaczęło się 14 lat temu gdy nie miałem jeszcze żadnej wiedzy na temat Malawi. W moim 112l baniaku pływał mix pyszczaków a żeby tego nie było mało to mix składał się z pielęgnic malawi jak i tanganiki, i tak z tego mixu uchował się samiec red reda z innym samcem jakiegoś tropheusa z tanganiki. Na początku tego roku oba padły już ze starości, w końcu miały te 14 lat. Wtedy pomyślałem co by tu ogarnąć i tak znalazłem się na tym portalu. Trochę poczytałem trochę popytałem i padło na Saulosi żyły w tych 112L może z 2 miesiące gdy stwierdziłem że to jest jednak kotnik a nie akwarium i tu pojawia się moje 375L o którym napiszę niżej ;)

Akwarium:

150x50x50 375L (tylna szyba oklejona czarną folią) z pokrywą aluminiową

Oświetlenie:

- Hagen LifeGlo II & Hagen PowerGlo (T5 39w) - czas świecenia 10:00 - 20:00

- Listwa LED niebieska 120cm - czas świecenia 6:00 - 10:00 & 20:00 - 00:00

Sprzęt:

- HW-304A - Wypełniony grysem koralowym - pełni funkcję biologa

- Aquael Circulator 2000 - Założona drobna gąbka - pełni funkcję mechanika

- JVP 102-B

- Eheim Air Pump 400

Wystrój:

- Piasek kwarcowy Kreisel (50kg)

- Czarny łupek (60-70kg)

Rośliny:

- Anubias Barteri (2x)

- Nurzaniec Torta (5x)

- Cryptocoryna (1x)

Obsada:

- Metriaclima Estherae RED-RED F1

- Pseudotropheus Saulosi F1

- Metriaclima Callainos Cobalt Blue F1

- Labidochromis sp. Perlmutt F1

Obecnie 36 sztuk młodzików, planowo zostanie 20 sztuk w haremach 1+4

Pokarm:

- O.S.I. Spirulina Flakes

- Naturefood Premium Cichild Plant

- Naturefood Premium Cichild

- Dainichi Cichild Color Supreme

- Ichthyo Trophic Solowiec (Artemia)

- Ichthyo Trophic Kryl Drobny

Parametry Wody:

- PH - 7,8

- NO3 - 15-20

- NO2 - 0,025

- NH4 - 0

BIO-CHEM:

- Testy kropelkowe JBL

- AZOO 11in1 SUPER-BIO BACTERIA (Polecone przez Malawiana)

- Sera Bio Nitrivec

- Tetra AquaSafe

- Seachem Purigen

Zdjęcia dodam w przyszłym tygodniu!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czytając Twój post zastanawiałem się właśnie czy ten 302 da radę.

Ja posiadam Aquael Circulator 2000 i HW 304 z korpusem jako prefiltr pracującego jako biolog i jest aż nadto przy 20 młodzikach w 350. Jeśli fundusze Ci pozwalają i jeśli uważasz to za słuszne dokup 304 a z 302 zrób pasywnego mechanika podłączonego przed biologa.

Co do pływania różnych rzeczy w toni to zawsze będzie coś pływać nie wiadomo przy jak przesadzonej filtracji. Np u mnie jak się bliżej przyjrzy, to widać mnóstwo ledwo zauważalnych pęcherzyków powietrza od deszczowni. Mimo wszystko i tak ją stosuję mimo że ładnie to też nie wygląda. Sam musisz sobie odpowiedzieć czy filtr usunie te drobinki czy nie.

Opublikowano

Żaden Hi-tech zasys z akwa do wlotu hw302 wylot z niego do zasysu hw304 wylot z niego do akwa (Połączone szeregowo). Jedynym problemem może być różna średnica węży na co spokojnie można zaradzić. Chyba że nie masz miejsca pod akwarium. Więcej wiary w siebie nic tak nie zadowala jak efekt własnej pracy. Ale też nic tak nie ...denerwuje jak nie idzie. Szkoda wydawać pieniądze po to by leżały bezproduktywnie w szafie. Jak byś używał 302 pasywnie to pamiętaj by wyciągnąć z niego wirnik zmniejszasz wtedy opory wewnętrzne.

Co do gąbek to ja do swojego zanim wiedziałem o prefiltrach i inych wynalazkach kupiłem coś takiego:

AQUAWILD Bio-Sponge [L] 25x25x5cm __ Gąbka gruba (4387821546) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/43/87/82/15/4387821546@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@43/87/82/15@@AMEPARAM@@4387821546

i docinałem do filtra. Jednak nie polecam rozmiaru L bo w moim przypadku kruszyła się i strzępiła już wciągu miesiąca. Trudno mi stwierdzić dlaczego.
Opublikowano
Czy wyciąganie tego wirnika jest konieczne? Gdzie on się znajduje i czy łatwo to zrobić? Myślę że średnica rurek będzie taka sama

-- dołączony post:

Czytalem teraz trochę o instalacji szeregowej kubełków i wszędzie piszą że zmniejsza się znacznie przepływ wody i generalnie polecają bardziej aby kubełki pracowały oddzielnie. Tak więc pytanie, mając na uwadze ze w baniaku mam circulatotra 2000, jak mam zagospodarować dwa kubły 302 biolog a 304 mechanik czy na odwrót? Zaznaczam że jeden musi być mechanikiem bo dużo farfrocli mi pływa po baniaku a to cholernie mnie irytuje :)

temat wybiegł poza ramy przedstawiania się.

jeśli oczekujesz porad w temacie twojej filtracji i jak usunąć te farfocle to podłącz się do we właściwym miejscu do istniejącego tematu.

Opublikowano

2 kubły i circulator to chyba przesada ja mam w 450 jeden kubeł i circulatora 2000 ale teraz zrobiłem kaseciaka wedgług projektu kolegi Deccorativo i działa czwarty dzień a woda jest super mam tylko 2 gąbki i węgiel w środku także poczytaj i zobacz tam nawet jest stwierdzone że biologie też możesz tam mieć i nie potrzebujesz żadnego kubła!

Opublikowano
2 kubły i circulator to chyba przesada ja mam w 450 jeden kubeł i circulatora 2000 ale teraz zrobiłem kaseciaka wedgług projektu kolegi Deccorativo i działa czwarty dzień a woda jest super mam tylko 2 gąbki i węgiel w środku także poczytaj i zobacz tam nawet jest stwierdzone że biologie też możesz tam mieć i nie potrzebujesz żadnego kubła!

rayan odpuść - każdy podąża swoją drogą.

dołączyłeś do grona kaseciarzy- opisz więc w temacie swój filtr i wrzuć fotki.

Niemal każdy konstruktor i jego egzemplarz wnosi nowe do tego projektu.

Gdybym miał robić następny - byłby jeszcze inny od dotychczasowych, a zrobiłem już trzy sztuki.

Opublikowano
rayan odpuść - każdy podąża swoją drogą. dołączyłeś do grona kaseciarzy- opisz więc w temacie swój filtr i wrzuć fotki. Niemal każdy konstruktor i jego egzemplarz wnosi nowe do tego projektu. Gdybym miał robić następny - byłby jeszcze inny od dotychczasowych, a zrobiłem już trzy sztuki.

Ale to już na pewno odbiega od tematu.

jak mam zagospodarować dwa kubły 302 biolog a 304 mechanik czy na odwrót? Zaznaczam że jeden musi być mechanikiem bo dużo farfrocli mi pływa po baniaku a to cholernie mnie irytuje

Osobiście nie jestem zwolennikiem dwóch kubełków i uważam że nie dadzą rady mechanicznie. Kubeł HW 304 i głowica 2000l/h z gąbką. Ewentualnie pomyśl nad narurowcem.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.