qbass56 Opublikowano 23 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Witam, proszę o pomoc w doborze obsady do standardowego 240l. Bardzo chciałbym cynotilapia afra red top likoma i coś jeszcze
eljot Opublikowano 23 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 23 Czerwca 2014 http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html
qbass56 Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor #3 Opublikowano 3 Lipca 2014 Przejrzałem już dawno te obsady, ale tak szukam po galerii i się zastanawiam czy do 240l mogę wsadzić: cynotilapia afra red top likoma i metriaclima elongatus chailosi
Slawek-meszek Opublikowano 3 Lipca 2014 #4 Opublikowano 3 Lipca 2014 Możesz spokojnie wsadzić te dwa gatunki. Ale używaj poprawnych nazw bo zaraz zostanie zwrócona Tobie uwaga. Jak dla mnie to nie wsadzałbym tych dwóch gatunków ze względu na samoczki. Urodą to one nie grzeszą. A mieć w zbiorniku dwa ładnie wybarwione samce i reszta takich sobie samiczek. To wszystko kwestia gustu a o gustach się nie rozmawia. Dla rozjaśnienia możesz dodać L caeruleus czyli pospolity yellow. Ewentualnie coś w kolorze pomarańczowym np Metriaclima membe deep
qbass56 Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor #5 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zakładając że wezmę yellowka, afre i metriaclima elongatus chailosi, to co dał byś zamiast metriaclima elongatus chailosi ?
Bezprym Opublikowano 3 Lipca 2014 #6 Opublikowano 3 Lipca 2014 Cynotilapię harę lub labidochromisa perlmutta ew. maingano
Slawek-meszek Opublikowano 3 Lipca 2014 #7 Opublikowano 3 Lipca 2014 Do Cynotilapi red top likoma i yellowa dodałbym maingano piękna rybka lub M calainos błękitny kolorek, ewentualnie Cynotilapia sp. hara Gallireya Reef. 1
qbass56 Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor #8 Opublikowano 3 Lipca 2014 Chyba zdecyduję się na taką obsadę: yellow, afra i M callainos. Jakieś sugestie lub zastrzeżenia?
Epson9 Opublikowano 3 Lipca 2014 #9 Opublikowano 3 Lipca 2014 Dla mnie to jednak za dużo. Ale mówię tak tylko dlatego że ja jestem dość dziwny w kwestiach obsady i lubię mieć luźno w akwarium. Po paru rozważaniach u mnie w zbiorniku będzie pływać właśnie yellow i red top likoma (łącznie 10 ryb). Chciałem callinosa ale dążę do tego aby to samiec Cynotilapia zebroides red top był najładniej wybarwioną rybką w zbiorniku. M callainos mógłby go zdominować na takiej powierzchni dlatego tutaj wsadziłem yellowy zamiast nich. Swoją drogą IMO callinos jest za duży na trzy gatunki w 240 (ale patrz początek postu ).
qbass56 Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor #10 Opublikowano 3 Lipca 2014 No dobrze, w jakich haremach dać ryby? Chociarz mocno rozważam post Epsona. Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi