Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem to tło i również zamontowałem go na działającym akwarium. Zlałem połowę wody i odgarnąłem nieco piasku od tylnej szyby. Miałem standardowe 200l 100x50cm wysokości akwarium i u mnie do wzmocnienia weszło na wcisk. Mimo wszystko na górnych rogach dałem po odrobinie silikonu akwarystycznego. Może on schnąć pod wodą i nie wydziela niczego szkodliwego. Mimo wszystko ja zalałem prawie pod miejsca klejenia i przeczekałem 24h i dopiero zalałem pod korek.

• Dziękuję 3
Opublikowano

Tak jak Andrzej napisał - da się nie mniej jest to moim zdaniem trudniejsze robienie tego po starcie zbiornika.

Ja osobiście tła nie przyklejam nie widzę takiej potrzeby. Jeden kamień duży i tak dociska do tylniej szyby :)

Pamiętaj tylko, że czasami rybki mogą wpłynąć za tło i żebyś się nie denerwował przyłożyłbym się do dokładniejszego zapychania szczelin :)

Opublikowano

Podepnę się ;) dopiero zakładam akwarium i nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z tłami... Czy z takim : http://www.sklep.malawian.pl/pl/tla/1536-tlo-wromak-ws-malawi-120x50cm.html jest podobnie, jak z tym, o którym rozmawialiście? Wystarczy włożyć, ewentualnie skleić w dwóch miejscach i będzie się trzymało? Też jest płaskie ztyłu i będzie przylegać do szyby? Pytam bo te tła, które się widuje w typowym kakadu mają nieregularne kształty i nie chciałbym na takie trafić :P z góry dzięki za wyrozumiałość :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja miałem tło które nie przylegało do szyby. Po bokach silikonem akwarystycznym przykleiłem siatkę która uniemożliwiła wpływanie ryb i większych elementów za nie. Dodatkowo schowałem tam grzałkę i mały (300l/h ) filtr który poruszał wodą za tłem i wypompowywał je do przodu. No i w takim ustawieniu nie miałem żadnych problemów z "syfem" za tłem. Tak więc nawet te które nie są płaskie da się jakoś upchać xd