Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po wielu perypetiach zbliża się czas uruchomienia nowego akwarium (160x55x60). Powierzchnia dna jest trochę ograniczona, gdyż część zabiera tło strukturalne. W tej chwili posiadam stadko red redów (1+7+2 maluchy) i stadko 7 maingano (w tym ne pewno 2 samce i 2 samice).

Z chęcią zmieniłbym obsadę na non mbuna, ale żona stwierdziła, że obecni mieszkańcy zasługują na nowy dom i nie ma opcji ich oddania ;)

Jaki więc gatunkek lub gatunki (najchętniej non mbuna) polecacie do obecnej obsady, aby miało to ręce i nogi?

Opublikowano

Witaj

Co to znaczy ograniczona powierzchnia dna ile?

U mnie w stopce jest opis ryb które mam i jest tam mbuna i non mbuna. Do Twojego zbiornika i tych ryb które już posiadasz dałbym Placidochromisa electre, Protomelas tenoiolatus Boandzulu i Sciaenochromis fryeri. Możesz też zastanowić się nad jakąś aulonocara np otter point lub Cape Mclear

Opublikowano

Jeśli chodzi o kolory, to nie mam kategorycznych preferencji. Oczywiście dobrze by było, gdyby nie powielały tego, co jest i aby samice także były w miarę atrakcyjne.

Dno ciężko jednoznacznie określić, ale np. w najwęższym miejscu zostaje 30cm.

Przyjrzę się stopce i temu, co polecasz.

Opublikowano

To chyba trochę mało miejsca zostawiłeś do pływania + kamienie, szału nie będzie. Chyba trzeba będzie zastanowić się co wybrać czy tło czy non mbuna. Ryby te już są słusznych rozmiarów i potrzebują dużo miejsca do poruszania się.

Opublikowano

No i powierzchnia dna troche mała jak dla aulonocar czy innych grzebaczy

Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2