Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś zastanawiałem się gdzie w mieszkaniu postawić kolejny zbiornik, z racji oczywistego braku miejsca postanowiłem postawić go w wykorzystanym już miejscu tj. pod 600 :D Na łącznikach nóg stelaża położyłbym blat 28mm lub 36mm i na to akwa. Chciałbym aby akwarium było widoczne z 2 stron na długości i (lewej) głębokości. Jednak akwarium postawione szybą frontową jak najbliżej drzwi szafki odsunie bok szkła o 5cm. I tu powstaje pytanie czy rozwiązanie przedstawione na n/w rysunku ma rację bytu ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e7d5ee992f44a0b.html

Pozdrawiam !

Opublikowano

Zamierzasz go kleić w tym stelażu ? Bo jeśli stoi w na nim akwarium to trudno mi sobie wyobrazić jak zamierzasz go wewnątrz umieścić. Obecne wymiary nie pozwalają na to by gotowe szkło wsunąć z którejkolwiek strony.

Co w nim ma poza tym być, kotnik czy kolejne malawi ?

Opublikowano
Zamierzasz go kleić w tym stelażu ? Bo jeśli stoi w na nim akwarium to trudno mi sobie wyobrazić jak zamierzasz go wewnątrz umieścić. Obecne wymiary nie pozwalają na to by gotowe szkło wsunąć z którejkolwiek strony.

nie, może zbyt chaotycznie to opisałem. Na ilustracji skupiłbym się na lewej stronie (źle to narysowałem, faktyczny odstęp od nóg jest ok 96cm, stelaż 200x50). Wymiary dot akwarium. Akwarium będzie wolnostojące i proporcjonalnie mniejsze o te 8-10 cm aby je swobodnie włożyć. Taką akcje już miałem, także spoko. Głównym problemem i zapytaniem jest to czy można takie zygzaki zrobić ze szkła, jak to wpłynie na wytrzymałość zbiornika (dolny lewy róg na ilustracji.) ?

-- dołączony post:

Rysunek w pierwszym poście został poprawiony, mam nadzieję, że teraz sytuacja będzie jaśniejsza ;)

Opublikowano

Twoje "wymiarowanie" jest bardzo nieczytelne :) Ponieważ nie do końca jestem pewien jak to odczytać, powiem Ci że wolałbym wykorzystać bardziej tą powierzchnię którą masz do dyspozycji. Wziął takie wymiary, by albo w poprzek albo wzdłuż wsunąć na styk całe akwarium.

Ewentualnie wykorzystać stelaż jako łączenie i przykleić szyby bezpośrednio do stelaża. Tu wykorzystałbyś pełnie dostępnego miejsca, ale miałbyś go niemal na stałe.

Opublikowano

Miśku specjalnie dla Ciebie, tłumaczę: Zewnętrzne wymiary metalowego stelaża wynoszą 200,5x50,5cm. Wymiary wewnętrzne pomiędzy nogami stelaża wynoszą 94x43 cm (nogi stelaża 40x40x3). Akwarium będzie wymiarów ok 70/80x40x35.

Zależy mi na tym aby te akwarium było widoczne z dwóch stron. Gdyby było inaczej nie zakładałbym tego tematu ;)

Poza tym musi się tam zmieścić filtracja narurowa, na którą obecnie brakuje $ ;|, a przewidziałem na nią 120cm.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie widzę przeszkód aby postawić zbiornik pod spodem pierwotnego akwarium .Pod warunkiem że piony nie będą bezpośrednio dotykać stalowego profilu .

Technicznie taki zbiornik jest wykonalny choć wymaga sporego nakładu pracy .

• Dziękuję 1
Opublikowano
Pod warunkiem że piony nie będą bezpośrednio dotykać stalowego profilu .

zapas byłby min.5mm

filtracja narurowa już jest, max co wejdzie to 75x50x35 tylko, że z dwoma rogami "wtopionymi" w nogi stelaża

Technicznie taki zbiornik jest wykonalny choć wymaga sporego nakładu pracy .

jakie rozwiązanie proponujesz ? myślałem o dodatkowym wzmocnieniu górnym na lewym boku

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.