Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy czytam wasze komentarze i suma sumarum wychodzi na to, że walka z okrzemkami nie ma sensu.

Jedni piszą by zakryć kocem na 5 dni inni piszą, że za mało oświetlenia.

Moje akwa 150x50x60.

W tej chwili posiadam sylvania grolux i aquastar po 54W.

Czy to wystarczające czy można jeszcze zaświecić jedną czy dwie zwykłe świetlówki T8 36W?

Okrzemek przybywa. Gdyby nie to, że rośliny przestały rosnąć a wrecz zmarniały mógłbym powiedzieć, że sam wygląd akwa jest ok.

Opublikowano
Koledzy czytam wasze komentarze i suma sumarum wychodzi na to, że walka z okrzemkami nie ma sensu.

...czy walka z okrzemkami ma sens? Na pewno pozwoli Ci doświadczyć nowego doświadczenia jakim jest posiadanie tego mało urokliwego glonu w akwarium. Jedni powiedzą walcz a inni powiedzą ,że inwazja sama minie!I każdy ma rację. Deccorativo opisał jak zmniejszyć zawartość krzemu w wodzie...I jest to fajny sposób..Ale pozbawisz się ciekawych obserwacji związanych z tym glonem z jego metamorfozą w glon zielony ewentualnie z jego zanikiem.

Dokładając dodatkowe oświetlenie wspomożesz jego inwazję..Możesz zawinąć końcówki świetlówek folią aluminiową a sam się przekonasz ,że tam gdzie nie nie pada światło to okrzemek nie ma!!

Teraz decyduj sam:)

Opublikowano
Fajne te ślimaki. A pyszczaki ich by nie zeżarły?

Powiem Ci, że nie zauważyłem jeszcze braku ślimaków odkąd je kupiłem.

Generalnie fajnie jest popatrzeć jak zaciekawiony pyszczak obczaja takiego ślimaka :)

Nie mniej nie zauważyłem do tej pory w mojej obserwacji, aby któremuś stała się krzywda.

Mają twardą muszlę i są dobrze zamaskowane w niej. A odklejenie ślimaka np od tła było i dla mnie dużym problemem :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Dzięki. Dziś przy podmianie wyszorowałem kamienie i tło ale mam już dość.

heheh to są "Syzyfowe prace" moim zdaniem :)

U mnie Military Helmet robią swoją robotę, odkąd są w moim akwarium to przestałem w nim co kolwiek czyścić.

Będziesz zadowolony moim zdaniem po zakupie.