Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy ma akwarium 100 x 50 x 85 cm 400l w chwili obecnej jest to roślinne. Akwarium ma 85cm wysokości czy takie akwarium nadaje się do Malawi ?

Opublikowano

Witaj

Taki zbiornik nadaje się ma hodowle pyszczaków. Ale wiedz że nie poszalejesz z obsadą za bardzo. Mało jest małych ryb pływających w toni. A te większe np jak Pseudotropheus acei są za duże. Myślę że trzy gatunki powinieneś włożyć do tego zbiornika. Jednym z nich powinien być Labidochromis caeruleus yellow który zajmie górne partie i jakieś dwa mniejsze gatunki

Opublikowano

Każde się nadaje, gdy ma co najmniej minimalne rozmiary ... to ma ;). Jednak wysokość może pozytywnie wpływać np na ilości ryb przy komponowaniu obsady, gdy mamy akwarium pozwalające na pielegnowanie ryb przebywajacych w toni ( np Copadichromis ) a to jest na te ryby za małe. Należałoby je traktowac wiec jak akwarium 100 x 50 x 50 z problemem ładnego zagospodarowania zbędnych 35 cm wysokości tak względem wystroju jak i ryb. Jak tak sobie o tym myślę imitacja wielkiego głazu jako tło na dnie samiec Cynotilapia afra ( zebroides ) samice zapełnią toń oraz yellow czy inny mięsożerny Labidochromis jako ryba nie potrzebujaca tak mocno terytorium i piachu a byłoby ładnie a rybom na pewno dobrze.

Opublikowano

Są fajnie sposoby aby spróbować dno "przedłuzyć" na tylnią szybe..trzeba pokombinować w tłem lub stworzyć ładną konstrukcje z kamoli.

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka