Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Do Saulosi , które posiadam chciałbym dobrać inne Mbuna. Szukając w bazie ryb oraz gdzieś w googlach znalazłem kilka interesujących mnie gatunków i tu moja prośba czy te gatunki można połączyć w akwa ( 100/ 50 / 40). Gatunki starałem się dobrać żywieniowo i wzrostowo oraz poziomie agresji. Wszystkie w proporcji 4+1

1. Saulosi, Maingano, Hongi

2 Saulosi, Hongi, Polit

3 Saulosi, Hongi, Afra Cobue

4 Saulosi, Membe Deep, Hongi

5 Ewentualnie (ale pewnie za taki pomysł spłynie na mnie fala krytyki za cztery gatunki w jednym akwa) Saulosi, Maingano, Hongi, Membe Deep

Jak to właściwie jest, jednym nie przeszkadza większa ilość (kontrolowane przerybienie) ryb w akwarium, a inni ganią jeśli w 200 l baniaku jest więcej niż dwa gatunki. Wiem, że uparłem się na Labidochromis Hongi ale ta ryba szczególnie wpadła mi w oko. Czytałem różne opinie o tym gatunku i niekoniecznie musi być bardzo agresywna i dorastać do 15cm.

Proszę o pomoc w dobraniu obsady, jeśli trzeba to poproszę pomieszać moje opcje lub dobrać gatunki do Saulosi ( odpada Yellow) by wszystko grało.

Pozdrawiam

Opublikowano

Chciałbym mieć na początku więcej ryb by móc potem stworzyć haremy, a jak to u pyszczaków płeć na początku niemożliwa do rozróżnienia. Małych ryb razem z Saulosi na początku chciałbym mieć 21 lub max ale to totalny max 28. W tej chwili w 120 l pływa 7 szt Saulosi o wzroście od 3 do 5 cm. Docelowo chciałbym mieć 15 szt z trzech gatunków bo 20 szt w 200 l to się boję, że to już duże przerybienie.

Opublikowano
Chciałbym mieć na początku więcej ryb by móc potem stworzyć haremy, a jak to u pyszczaków płeć na początku niemożliwa do rozróżnienia.

W każdym razie, cztery gatunki w takim litrażu?!

Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Do 200 litrów polecam max 2 gatunki. Można dobrać naprawdę ładną obsadę która da dużo radości a nie zrobi zupy rybnej w zbiorniku.

Pseudotropheus maingano plus Pseudotropheus saulosi jest dobrym połączeniem. Te ryby ze sobą żyją zgodnie bez prowadzenia wielkich wojen.

Opublikowano

Nie w ilości jest piekno Malawki, wręcz przeciwnie. Ładując zbyt dużo ryb do swojego szkła stracisz naturalne zachowania i przecudną kolorystykę tych ryb. 2 gatunki byłyby najbardziej sensowne. Do terytorialnego saulosi warto dodać coś mniej terytorialnego np sprengerae. Poza tym przykładowo układy takie jak:

maingano, sprengerae,

maingano, saulosi

m. joanjohnsonae, sprengerae

Opublikowano

Ok rozumiem, małe akwarium na więcej niż na dwa haremy pyszczaków. A jeśli bym zmienił akwarium 200 l ( 100x50x 40) na 192 l tyle że o wymiarach 120x40x40 czy to coś zmieni jeśli chodzi o ilość obsady?

Opublikowano

40 cm wysokości to strasznie mało i nie słuchaj argumentów, że pyszczaki obierają stanowiska bliżej dna więc nie trzeba wyższego akwarium. Jak już robisz 120cm i nie możesz dać nic więcej po szerokości to koniecznie dawaj te 50cm wysokości. A jak już dasz takie akwarium to śmiało możesz rozejrzeć się za 3 gatunkami cichlids.

Opublikowano

Do 120cm można byłoby włożyć 3 gatunki. Z tych co wybrałeś dałbym

M. maingano

M. membe deep

C. afra cobwe

ewentualnie

P. Saulosi

M maingano

C afra red top likoma

koloejna obsada

Labidochromis caeruleus

maingano