Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kubełek HW 302 na dole gąbka , drugi koszyk ceramika , trzeci zeolit czy to jest dobre rozłożenie medii? Mechaniak aquael turbo 1000 wystarczy do 200l

Opublikowano

Nie wiem jaka jest kolej obiegu wody w tym filtrze, ale zasada jest taka, że najpierw woda powinna przejść przez gąbkę, później przez ceramikę, a jako ostatni zeolit.

Wydaje mi się, że woda w tym filtrze wpadając do kubła najpierw przechodzi przez cienką gąbkę na górze więc jeżeli masz jeszcze jedną w najniższym koszyku to nie ma sensu. Lepiej daj dwa kosze ceramiki i ostatni na zeolit.

PS: Przydałby się też jakiś prefiltr na zasysie żeby nie zaśmiecić kuba

• Dziękuję 1
Opublikowano

W tym filtrze woda jest zasysana od dołu ( ale nie jestem pewny na 100%) czyli najpierw gąbka. A tą gąbkę to pod koszykiem ułożyć? bo tam są trzy kosze na wkłady.

Opublikowano

W kuble HW-302 woda przelatuje z dołu do góry. Tak jak napisał Renton warto zrobić prefiltr. Jeżeli kubeł ma robić za biologa, to czyszczenie jego powinno być zminimalizowane. W Twoim przypadku gąbke (włóknine) musisz dać na sam dół, aby ceramika i zeolit nie zarósł Ci brudem. Reasumując patrząc od dołu - gąbka, ceramika, zeolit.

• Dziękuję 1
Opublikowano
To takie małe pytanko prefiltr to na rurze ssącej założyć małą gąbkę? Dzięki za odpowiedzi.

W Twoim wypadku będzie to najlepsze rozwiązanie. Wtedy możesz tam gdzie była gąbka w kuble wsypać np. grys koralowy.

• Dziękuję 1