Jump to content

Grundfos Alpha 2 L vs Alpha 2

Renton

Recommended Posts

Cześć,

Czy wiecie czym oprócz funkcji Auto Adapt oraz wyświetlaczem różni się pompa Grundfos Alpha 2 i Grundfos Alpha 2 L? Na pewno ceną, ale czy czymś jeszcze? Ja kupiłem Grundfos Alpha 2 L i dopiero po wyciągnięciu z paczki zorientowałem się że przecież oglądałem inną wersję.

A dodatkowo dlaczego w większości konstrukcji filtrów narurowych pompa montowana jest tak, e wlot i wzlot ustawiony jest pionowo skoro można też poziomo co niweluje ilość zakrętów w całym układzie?

Z góry dzięki,

Pompę tą możesz ustawić tak jak w instrukcji czyli pionowo , poziomo i pod kątem 45 stopni ( bodajże). A montaż pionowy np. w moim przypadku jest uzależniony od tego że dzięki temu zyskałem więcej miejsca na korpusy. I raczej to większego znaczenia nie ma.

Jeżeli chodzi o różnicę w pompach to alpha 2 ( star wersja) nie ma funkcji auto adapt która w akwarium nie ma zastosowania. Nowa alpha też nazywa się alpha2 i zużywa mniej prądu niż alpha 2L. Tych starych alph już chyba nawet za bardzo nie ma w sprzedaży.

Ale ja mam Alpha 2 L 25-60 (czyli bez adaptu) i te kreski tam są. W dokumentacji technicznej jest info, że są to kolejne możliwości ustawień

PP1 - najniższa charakterystyka przy regulacji proporcjonalnej ciśnienia

PP2 - najwyższa charakterystyka przy regulacji proporcjonalnej ciśnienia

CP1 - najniższa charakterystyka przy regulacji stałej ciśnienia

CP2 - najwyższa charakterystyka przy regulacji stałej ciśnienia

Mało tego jak patrze na dane dotyczące zużycia prądy chyba jest tak że ustawiając II bieg i jedną z 4 opcji zużycie prądu się różni.

TgSf.png

WgSf.png

To są charakterystyki dla pompy pracującej w układzie CO czyli bez oporów ( filtry itp.) . A te P1 P2 itd. to też Auto adapt może inaczej to nazwali. Nie ma znaczenia zasada działania tak sama nie nadająca sie dla nas. Tylko te 3 biegi po lewej się używa.