Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
On już tam jest. Stoi z lewej strony wzdłuż tylnej szyby. Przy tej głębokości jest mało widoczny i dość łatwy do ukrycia za kamieniem.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

W mojej nowej 150cm filtr kasetowy stoi po środku wzdłuż tylnego wzmocnienia i go w ogóle nie zobaczysz - bo wygląda jak kamień z tła.

Opublikowano

Widząc co ten "wariot" wyprawia z wodą to raczej szybko z niego nie zrezygnuję. Takiej klarowność to przez dwa lata nie miałem nawet przy korpusach.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Seba przerzuciłem Ci zdjęcie w inny katalog, nie masz mi to za złe ?

Jeśli mogę prosić koledzy.

Wklejcie to zdjęcie także do tematu "Filtr kasetowy do akwarium" jako przykład perfekcyjnego ukrycia filtru kasetowego w biotopie malawi. Swoją drogą podziwiam piękno tego baniaczka.

Seba gratulacje - autor pomysłu tylko może się domyślać gdzie kaseciak stoi, inni napiszą że go tam w ogóle nie wstawiłeś.

Jakieś faktyczne a nie teoretyczne parametry filtracji byś dopisał ? bo to przecież jak narurowiec z CO Alfa2 tylko że wszystko za 300zeta.

Opublikowano

No to proszę bardzo:

Filtracja oparta na "kaseciaku" z tematu kolegi Deccorativo (http://forum.klub-malawi.pl/filtr-kasetowy-akwarium-t23333.html)

Większość opisałem już w temacie wyżej ale przypomnę kilka najistotniejszych faktów.

Sercem filtra pozostała głowica Aquael 2000 i sprawuje się bardzo dobrze. Jako prefiltr używam gąbki 35ppi a główna filtracja mechaniczna to 45ppi. Za gąbkami użyłem siatki (nie wiem czy na krety ale z ogrodniczego) aby odsunąć je od przegrody w celu pełnego przepływu. Zastosowałem też pomysł kolegi Eliot`a i ponawiercałem przegrodę za gąbkami i siatką. Nie zrobiłem sita ale z 10 otworów w celu usprawnienia przepływu. W kolejnej i ostatniej komorze umieściłem 3 litry ceramiki + 300 ml purigenu i na nich gąbkę dociętą na wymiar aby to ładnie docisnąć. Na gąbce spoczęła głowica z peszlem, która wypycha wodę do akwarium.

Dodam jeszcze, że w siatce pomiędzy gąbką a przegrodą udało mi się wcisnąć grzałkę.

Woda w chwili obecnej jest idealnie czysta a dno bez większych skupisk gówienek. Tutaj wielka zaleta jvp102, który w takim akwarium radzi sobie idealnie.

Co do widoczności kaseciaka to na zdjęciach faktycznie ciężko się go dopatrzeć. W realu widać uskok ale nie na tyle aby raził w oczy a za parę miesięcy wszystko pięknie porośnie glonem i będzie jeszcze lepiej. Dużym plusem jest tu belka led zamontowana z przodu gdyż tył pozostaje w lekkim cieniu i pozwala ukryć panel.

Na chwilę obecną to chyba wszystko. Nie piszę, że nic się już nie zmieni bo tego nie wiem. Obecnie jestem zadowolony i poobserwuję kilka tygodni jak to będzie hulało.

Opublikowano

Witam, wylot z filtra masz po przeciwnej stronie filtra tak aby woda napędza ruch w kierunku wlotu? Jak czyści sie te gąbki? Co ile nalezy je czyścić? Nie jest kłopotliwe? W moim 200cm też taki filtr zamierzam zbudować.

Opublikowano

Wylot kaseciaka mam tuż pod taflą wody w celu napowietrzania. Cyrkulację załatwiają mi dwa falowniki jvp 101 i 102. Jeden z lewej drugi z prawej strony. Ustawione tak aby dmuchały w kierunku gąbki kaseciaka.

Czyszczenie bezproblemowo. Ja robię co dwa tygodnie. Pamiętaj jednak aby gąbki nie były za ciasno dopasowane bo będzie trudno je ponownie zakładać.

• Dziękuję 1