Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako, że bardzo się wkręciłem w temat i strasznie jestem zajarany (po latach przerwy) zabieram się za swoje Malawi, proszę was o radę w dobraniu sprzętu i nie tylko...

Na razie wszystko jeszcze jest na etapie planowania, kalkulowania i odkładaniu kasy :)

Ale małymi kroczkami do przodu.

Jutro przychodzi spec do zrobienia szafki pod baniak wiec powoli ruszam z tematem.

Niestety max co mogę wcisnąć w miejsce które posiadam (fot.- sorry za jakość) to jest 88x55x55- wiec wychodzi jakieś +- 260 litrów. Pisałem o tym w temacie - PODSTAWY, także za waszą sugestią stawiam na ww. wymiary.

Same szkło zapewne będzie od Przemka Wieczorek, w planie mam zrobić przód OPTI bo tylko, przód będzie widoczny, z resztą można to wywnioskować ze zdjęcia :P

Z jednej strony szafa z drugiej ściana...

Do frontu szafy mam 63cm wiec jeśli zostawię z tyłu jakieś 8cm na kable, tło itp. myślicie że wystarczy? (zakładam głębokość akwarium 55cm).

1. Jak myślicie może warto pomyśleć o jakiejś obudowie oświetlenia, skoro jutro przychodzi stolarz może warto mu o tym wspomnieć ? Tak żeby wszystko się trzymało kupy i jednym kolorze i stylu.

Ewentualnie może być też coś wiszącego, miejsce jest - jak to widzicie, co polecicie?

Jeżeli chodzi o oświetlenie to chcę, żeby była też opcja coś z LEDem, bo pokój w którym będzie stało akwarium nie jest w którym się cały czas siedzi, wiec opcja "oszczędności prądu'', mila wskazana. Oczywiście LED ma być tylko oświetleniem - dodatkowym.

2. Wracając do sprzętu jakiego biologa i mechanika polecicie? Powiem, że kasa jest istotna jak zawsze i wszędzie ale zakładam, że nie musi to być sprzęt z dolnej półki, wiadomo jakość=cena.

Jeżeli chodzi o filtry, zależy mi żeby były jak najmniej roboty przy nich, tzn. serwis, czyszczenie wydłużone do maximum. Myślę o filtrach, które ewentualnie pociągną większy baniak, żeby to nie było max do 280l.- może się urodzi coś większego w przyszłości, kto wie...

Zastanawiam się nad JBL e1500 + FERPLAST BLUMODULAR ??

Czy może jednak rozważyć narurowca.

Zależy mi żeby maksymalnie wycisnąć z tej długość 88cm co tylko się da, a dodatkowo zyskałbym dodatkowe miejsce dla ryb.

3. Jak z grzaniem, co da rady i co jest ok?

Z góry dziękuję za wasze sugestie.

Pozdrawiam, Michał

post-14989-14695717526565_thumb.jpg