Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziękuję za wszystkie sugestie.

Co do wysokości szafki to planuję 70 cm /pod spodem chcę upchnąć sump/

Kostka 100/100 niestety nie wejdzie :((

Wynegocjowałem z żoną tylko to miejsce gdzie położone mam kafle ;)

ale na pocieszenie powiedziała że mogę wstawić największe co tam wejdzie :D stąd te nietypowe kształty. Drugiej takiej szansy nie będzie :cool:

Po weekendzie postawię makiety, zapodam jakieś foty i zobaczymy co wyjdzie :))

Szyba frontowa w jednym kawałku to chyba tylko delta by wchodziła w grę ze względu na to co pisze kolega straszny_dran. Tyle tylko że to pewnie będzie zniekształcało obraz, miałem kiedyś 60l w profilu i nie było trafione rozwiązanie.

Opublikowano

rozwaz czy nie dasz rady odsunąć baniaka na 40cm od bocznej sciany (tej z oknem). Gwarantuję, że będziesz potem błogosławił taki dostęp. Na moje oko to dostęp do 30-50% powierzchni akwarium będziesz miał koszmarny. Przy szybie wyższej niż 50cm będzie się to nasilać bardzo szybko. głupie czyszczenie szyby urośnie do rangi problemu, a wyłowienie ryby bez jakiejs pułapki będzie pewnie niemożliwe. A jelsi do 60-ki dodasz jeszczae jakąs pokrywe lub koronę.... Ajajaj...

Licząc po dnie najmniejszy wymiar od przodu do narożnika przy ścianie to ~80cm, a od szczytu przedniej szyby 100cm. W najgorszym miejscu 143cm. To cholernie dużo.

Przemyśl te wymiary i kwestię dostepu bo jak postawisz baniak to odkręcić całość juz będzie bardzo trudno...

ps. dlaczego akwarium jest niesymetryczne? jeden bok 100 a drugi 130 ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć.

Minął rok a nawet rok i trochę i wracam do tematu :)

ostatecznie zdecydowałem że zbiornik będzie kształtu takiego jak zakładałem ale o zmienionych wymiarach:

Wysokość 60 cm

Zbiornik sklejony w Gdyni na ul.Świętojańskiej wygląda tak

Całość stanie na spawanym stelażu z zamkniętych profili 30x30x2 mm

Tutaj już pokryty podkładem

Filtracja:

Sump - miał być ale na razie zostanie zbudowana na narurowcach + hydroponika ze względu na: 1 waga całości, 2 sump nie daje możliwości zasysania wody z dna zbiornika, 3 kwiatki w hydroponice :)

Tło jedno kolorowe niebieskie /szyby oklejone folią /, na dno "trochę" jakieś 7cm piachu jako ozdoby kamienie + może jakiś korzeń i trochę zielonego. Oświetlenie jeszcze nie wymyślone

a to wszystko dla : Pielęgnic niebieskołuskich

Proszę o opinie.

post-15018-14695724820057_thumb.jpg

post-15018-14695724820305_thumb.png

post-15018-146957248206_thumb.png

Opublikowano

Moim zdaniem to będzie za małe akwarium dla niebieskołuskich. Nie wiem, czy miałeś do czynienia z tymi pielęgnicami. To są bardzo duże i bardzo agresywne pielęgnice. Co najwyżej będziesz mógł trzymać jedną parę...no może 1+2. Więcej na pewno dowiesz się na odpowiednim forum. Tu jest forum miłośników pyszczaków z Malawi.

Opublikowano
One dobierają się w pary, nadplanową samice zamęczą,

Może się tak zdarzyć, ale nie musi. Miałem w jednym akwarium 3 samice i samca. To były jedyne ryby w tym akwarium. Samiec "obsługiwał" wszystkie trzy. Miałem ciekawą sytuację, gdy jedna z samic zaopiekowała się częścią młodych drugiej samicy, gdy duża ich grupa oderwała się od reszty. Ta samica nie miała wtedy młodych.