Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Chciałem prosić kolegów o opinię i pomoc przy zakładaniu nowego akwarium.

Akwarium będzie stało w rogu pokoju. Załączam wymiary miejsca i zbiornika który chciałbym tam ustawić.

Co myślicie o takim kształcie?

Jaką proponowalibyście wysokość?

z góry dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie.

post-15018-14695717499826_thumb.jpg

post-15018-14695717505254_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj, słuchaj wysokość możesz dać jak największą skoro nie możesz zwiększyć powierzchni dna jeżeli akwarium ma stać tak jak to przedstawiłeś.Największą to znaczy taką aby swobodnie i bez problemów dokonywać czyszczenia i tym podobnych zabiegów w akwarium.Jeżeli chodzi o kształt to faktycznie dość nietypowy ale ważne by tobie się podobało raczej przeciwwskazań nie widzę choć mogę się mylić ;) jedynie co zauważyłem to to, że zbiornik będzie stał blisko okna przez co mogą ci się nasilić problemy z glonami choć wcale nie muszą.Baniaczek fajnie się zapowiada życzę powodzenia przy zakładaniu i w późniejszej hodowli :)

Opublikowano

Co do wysokości rozważam 50 lub 60 cm, chyba postawię makietę żeby sprawdzić czy będzie się to wygodnie obsługiwało.

Bliskość okna to faktycznie może być kłopot, chociaż w sumie to okno od strony północnej to może nie będzie tak źle.

Opublikowano

Witaj zrób tak jak piszesz , bo przy długości boków 100cm i wysokości 60cm może być problem z dostępem do do tylnej części baniaka ,a jak widzę ograniczać cię będą ściany

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj, istotna jest też wysokość regału na którym akwarium będzie stało, musisz pomyśleć o wysokości filtra który by ewentualnie znalazł się pod akwarium.

pozdrawiam i życzę powodzenia;)

Opublikowano

60 cm wysokości to dobry wybór. Więcej jeżeli dasz może ci dostarczyć problemów z obsługą zbiornika. Poza tym taka wysokość będzie najładniej wyglądała wg mnie przy takim zbiorniku.

Opublikowano

Witaj, ja u siebie mam bardzo podobny zbiornik, moje boki maja 112cm a tam gdzie u ciebie 40 u mnie jest 15.... Wysokość 60cm ..... Lekki problem jest z sięgnięciem w najdalszy narożnik, całość obsługi tak czy inaczej z krzesła.....

Wysłane z telefonu Lumia 800 przy pomocy Tapatalk

Opublikowano

góra blatu jest na 70cm ... filtry jakoś muszą pod nią wejść a to i tak jest na styk

-- dołączony post:

Jeżeli jeszcze mogę coś doradzić: te ścianki 40cm nie dawaj pod kątem prostym do ścianek tylnych, niestety to jest jedna z rzeczy z których nie jestem zadowolony.

W tej chwili dałbym je z kątem rozwartym aby przednią szybę mocno poszerzyć, problem jest tarki że jest duży problem z obserwacją ryb, u mnie przednia szyba wyszła ok. 137cm a w najszerszym miejscu mam 158cm ... u ciebie będzie jeszcze gorzej.

Top tylko luźne rady ale mam u siebie zbiornik od 2011 roku i takie drobne uwagi od czasu do czasu mnie naschodzą

Tomek

Opublikowano

Witaj

A ja rozważył bym szybe czołową w jednym kawałku . Wyglądało by na większe , tylko trochę ostry kąt by się zrobił wewnątrz .A w tylnej części postawił bym na filtr panelowy ostatnio występuje po nazwą kaseciak .

Nie dostrzegłem że to wymiar maxymalny ale można pujść po bandzie i postawić kostkę 100 /100/60 :-)

Tak jak teraz masz też będzie fajnie