Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Coraz większymi krokami zmierzam do przejścia na Malawi. Dotychczas w swojej 240 miałem filtrację w postaci Atmana 203 oraz biolog Eheim 2217. Wydaje mi się że jest to zestaw aż nadto wystarczający do tego litrażu jednak już w mniej brudzącej Tanganice miałem problem.

Chcę całkowicie wyeliminować konieczność odmulania dna. Zastanawiam się co dołożyć dla uzyskania maksymalnie wydajnego obiegu wody. Eheim jest po brzegi wypełniony grysem koralowym. Na wlocie wewnątrz ma dość gęstą gąbkę która z pewnością nieco tłumi przepływ jednak on ma inne zadanie. Wylot ustawiony jest na taflę w celu dotleniania. Na atmanie też jest gąbką, również ma stosunkowo gęste pory. Teraz tak zastanawiałem się nad jvp 101 jednak stwierdziłem że jak już ładuję dodatkowy sprzęt do baniaka to może wsadzić aquaela 2000. Dać mu gęstą gąbkę, na atmanie dać coś "mocno prześwitującego" ;) i był by odkurzacz.

Co o tym sądzicie?

Opublikowano
Witam. Coraz większymi krokami zmierzam do przejścia na Malawi. Dotychczas w swojej 240 miałem filtrację w postaci Atmana 203 oraz biolog Eheim 2217. Wydaje mi się że jest to zestaw aż nadto wystarczający do tego litrażu jednak już w mniej brudzącej Tanganice miałem problem.

Chcę całkowicie wyeliminować konieczność odmulania dna. Zastanawiam się co dołożyć dla uzyskania maksymalnie wydajnego obiegu wody. Eheim jest po brzegi wypełniony grysem koralowym. Na wlocie wewnątrz ma dość gęstą gąbkę która z pewnością nieco tłumi przepływ jednak on ma inne zadanie. Wylot ustawiony jest na taflę w celu dotleniania. Na atmanie też jest gąbką, również ma stosunkowo gęste pory. Teraz tak zastanawiałem się nad jvp 101 jednak stwierdziłem że jak już ładuję dodatkowy sprzęt do baniaka to może wsadzić aquaela 2000. Dać mu gęstą gąbkę, na atmanie dać coś "mocno prześwitującego" ;) i był by odkurzacz.

Co o tym sądzicie?

Temat filtracji to " temat rzeka" - będziesz miał kilkaset różnych opcji i wariantów opcji.

Z Seba obaj eksperymentujemy z Aquaelem Circulator 2000 - w mojej opinii nawet ta prądożerna głowica z gąbką na wlocie siada strasznie. Puszczona swobodnie bez tłumika na ssaniu daje ok 1700 - 1800 l/h w mojej 120cm piach przewalała za kamienie. Więc warunek odmulania spełniony ale bez prefiltra. W mojej opinii każda głowica z gęstą gąbką na ssaniu mocno siądzie chyba że wejdziesz w te do oczek wodnych ale to już przesada. jvp daje szeroki strumień ale mimo że podobno pompuje więcej to nie ma takiego sika jak AqC2000.

Jak masz sporo kamieni to i tak nie unikniesz odmulania, ale to tylko moje zdanie inni napiszą że u nich sprząta idealnie bez odmulania. Ja mam dwa baniaki i obu trochę odmulam.

Opublikowano

Witaj kolego Epson9

Swego czasu w swojej 240-tce miałem zestaw at 203 z gąbką nr 5 czyli nie bardzo gęstą. Gąbka bardzo dużo daje in gęstsza tym przepływ słabszy. Do tego był jbl 900 który był ustawiony na taflę wody ze spłaszczoną końcówką. Taki zestaw w spokojności wystarczał aby dno było czyste. Kupy nie raz zbierały się pod gąbką. Popatrz proszę na porowatość tej gąbki http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/42/59/49/05/4259490554.

Popróbuj może to tylko kwestia odpowiedniego ustawienia. W swoim obecnym zbiorniku posiadam głowice 3000l/h i falownik jvp102 i to jest cały osprzęt w 720l 200x60x60 i jest czysto.

Opublikowano

Cześć Epson,

Powiem Ci, że ja mam na biologa unimaxa 250, w zbiorniku aquaela circulator 2000 i dno mam czyste. Mimo, ze w zbiorniku jest jvp 101 to go przestałem używać.

Zrób tak jak mówi kolega meszek, popróbuj z ustawieniami filtrów i może kamieni?

W mojej 240L spokojnie to wystarcza. Wiadomo, że czasami i tak odchody znajdą się gdzieś pod kamieniami, ale tego nie unikniesz :)

Opublikowano

Mam w zapasie jeszcze dość rzadką gąbkę. Spróbuje ją założyć na głowicę. Pobawię się obiegiem podczas dojrzewania zbiornika. Jednak myślę iż przydałoby się coś co kierowałoby wodę z powrotem pod mechanika.

Opublikowano

No tak z tym że jak kupowałem osprzęt do tej 240 to ludzie pisali mi że Eheim model mniejszy spokojnie wystarczy a at 202 będzie w sam raz. Wziąłem 2217 bo miałem okazyjną cenę za nowego a zamiast 202 wziąłem 203 bo tego pierwszego nie było. Teraz się okazuje że lepiej jakby zamiast cyrkulatora 1500L/h był 2000L/h ;)

Opublikowano
Wziąłem 2217 bo miałem okazyjną cenę za nowego a zamiast 202 wziąłem 203 bo tego pierwszego nie było. Teraz się okazuje że lepiej jakby zamiast cyrkulatora 1500L/h był 2000L/h

....no i będzie dobrze!! On ma 2000l/h. Nawet jak spadnie troszkę jego wydajność po zamontowaniu gęstej gąbki to i tak w Twojej 240 będzie oki.. Jak go masz to nie zawracaj sobie już głowy innym.