Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy jak zamontuje deszczownie, to cyrkulacja będzie?

..deszczownia spowoduje zmniejszenie ciśnienia na wylocie a to wiązać się będzie z tym ,że obieg wody będzie o wiele słabszy! Nie zakładaj jej. Przecież natlenianie będziesz miał poprzez łamanie lustra wody przez filtr wewnętrzny.To wystarczy. Zamiast deszczowni użyj tej drugiej wąskiej końcówki ustawiając metodą prób i błędów tak aby skierować np. strumień lekko w dół w kierunku przedniej szyby a wylot z mechanika do góry lekko na tylną szybę biorąc pod uwagę kamienie..A to już musisz sam pokombinować.. Jeżeli będziesz miał bardzo dużo kamieni które będą powodować jednak blokowanie odchodów to wtedy możesz spróbować dodać falownik... Ale najpierw zrób jak wyżej:)

-- dołączony post:

boje się, że przy wyciąganiu prefiltra przyssawki nie dadzą rady i za jakiś czas nie będą trzymały. Przykleić je??

...wtedy wrzuć je na parę minut (2-3 ) do gorącej , gotującej się wody a znowu na jakiś czas przywrócisz ich właściwości i będzie oki:)

Opublikowano
Deszczownia szału nie zrobi w akwarium. Falownik ( cyrkulator) jest jak najbardziej pożądanym urządzeniem i warto go zakupić do akwarium.Przyssawki będa się trzymały pcv , właśnie sprawdzałem ;-) !!

Deszczowni w takim razie nie założe, spróbuję opcji Kolegi z dołu ;) jak nie wyjdzie mi "zamiatanie" to dołożę falownik (JVP-100 -ten nie będzie za duży?)

Dzięki za test.

"..deszczownia spowoduje zmniejszenie ciśnienia na wylocie a to wiązać się będzie z tym ,że obieg wody będzie o wiele słabszy! Nie zakładaj jej. Przecież natlenianie będziesz miał poprzez łamanie lustra wody przez filtr wewnętrzny.To wystarczy. Zamiast deszczowni użyj tej drugiej wąskiej końcówki ustawiając metodą prób i błędów tak aby skierować np. strumień lekko w dół w kierunku przedniej szyby a wylot z mechanika do góry lekko na tylną szybę biorąc pod uwagę kamienie..A to już musisz sam pokombinować.. Jeżeli będziesz miał bardzo dużo kamieni które będą powodować jednak blokowanie odchodów to wtedy możesz spróbować dodać falownik... Ale najpierw zrób jak wyżej"

Kolego będzie tylko zewnętrzny filtr, wylot ustawię lekko w dół po skosie... będę próbował to ustawić tak, żeby było ok.

przyssawki...

"...wtedy wrzuć je na parę minut (2-3 ) do gorącej , gotującej się wody a znowu na jakiś czas przywrócisz ich właściwości i będzie oki"

oooo... fenkju:)

Filterek powiedzmy, że już ogarnąłem... a co z prefiltrem? Da się on podzielić na dwie części. Jedna gąbka ma ok 4cm wysokości, wystarczy jedna czy dać dwie części. Czy metoda prób i błędów? ;) Konkretnie chodzi o ten prefiltr

Eheim Prefiltr modułowy Filtr wstępny do akwarium (4271010923) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/42/71/01/09/4271010923@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@42/71/01/09@@AMEPARAM@@4271010923

P.S Szybkie pytanie dot. pisania na forum. Jak zacytować dwie lub więcej osób?

Opublikowano
Kolego będzie tylko zewnętrzny filtr, wylot ustawię lekko w dół po skosie... będę próbował to ustawić tak, żeby było ok.

...to jednak będziesz miał tylko zewnętrzny z prefiltrem!! Przy takim ustawieniu jak tu proponujesz pozbędziesz się możliwości natleniania wody. Wylot zostaw tak jak pisałem wcześniej a w takim razie ja bym dołożył na dole jakiś mały falownik który spychałby odchody z za kamieni w strone zasysu!

Opublikowano
...to jednak będziesz miał tylko zewnętrzny z prefiltrem!! Przy takim ustawieniu jak tu proponujesz pozbędziesz się możliwości natleniania wody. Wylot zostaw tak jak pisałem wcześniej a w takim razie ja bym dołożył na dole jakiś mały falownik który spychałby odchody z za kamieni w strone zasysu!

Nie, nie będzie wewnętrznego, wydawało mi się że pisałem... moja wina. Nie chce dać bo zależy mi aby było jak najmniej sprzetu w akwa.

Falownik kupie, będzie na pewno mniejszy jak filtr wewnętrzny... może być taki?

Falownik do akwarium JVP-100 2500l (4259001279) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/42/59/00/12/4259001279@@AMEPARAM@@14@@AMEPARAM@@42/59/00/12@@AMEPARAM@@4259001279

Nie będzie za mocny?
Opublikowano
..no i będzie ok:)

na razie dam mój wewnętrzny aqua szut 500l/h (lipa, ale na razie musi być taki) i ustawie jak pisałeś wcześniej.

Falownik po przeciwnej stronie zasysu zewnętrznego czy dać po tej samej stronie u góry po skosie na szybe lekko w dół?

Ciekawi mnie też Twoje oświetlenie, ale to nie tu... poszukam, popatrze, jak nie znajde informacji to napisze w odpowiednim dziale.